”Vill tillbaka”. Tufft med rutinerna och svårt att hålla uppe energin. Ella Jansson, kårordförande på Hvitfeldska gymnasiet, längtar tillbaka till skolan. Men det blir ytterligare några veckor hemma – först efter sportlovet är det aktuellt för gymnasieungdomarna att återvända till skolorna.
Det är fullt hus hemma hos Ella Jansson, som går tredje året på naturvetenskapliga programmet på Hvitfeldtska. Både hennes mamma och pappa jobbar hemma, och även storebror har distansundervisning.
Ella och hennes klasskamrater fick tillbringa skoldagarna hemma stora delar av vårterminen förra året. Under hösten var de i skolan varannan dag, men före jul fick de veta att det återigen är distansundervisning på heltid som gäller.
– Det ska komma ett beslut om vad som händer efter 21 februari. Jag hoppas att vi får komma tillbaka till skolan då, säger Ella som börjar känna sig ganska uppgiven.
– Jag har lite svårt att koncentrera mig hemma och dessutom får jag energi av att träffa folk. När jag inte får någon energi är det lätt att tappa motivationen. Det är svårt, säger hon.
Större förhoppningar om studenten
Treorna oroar sig dessutom för studenten. Hur ska det bli? Som kårordförande får Ella många frågor.
– Vi trodde nog alla att vi skulle få större rörelsefrihet än 01:orna förra året. Men jag tror ändå att det finns större förhoppningar än för dem. Det finns en framtidstro tack vare vaccinet.
I höstas gjorde Hvitfeldska elevkår en undersökning bland eleverna om distansundervisning. Upplevelserna var blandade.
– Det var ganska mycket kritik om strukturen och vad som gällde på olika lektioner och för olika lärare när det gäller till exempel närvaro. Undersökningen visade också att ettorna var lite sugna på att testa, men det vet jag inte om de är längre, säger Ella och skrattar.
Tidsbesparingen positiv
Hon tror att distansundervisningen ändå har varit ett lyft för de elever som inte kräver den sociala samvaron för att få energi och som har lätt för att koncentrera sig. Själv plockar Ella fram tidsbesparingen som en positiv grej.
– Det tar väl nästan en timme att ta sig från Näset, där jag bor, till skolan.
Förutom elever på gymnasiesärskolan, vissa elever på introduktionsprogrammet, och elever som behöver extra stöd studerar alla elever på de kommunala gymnasieskolorna på distans.
Tomas Berndtsson, direktör på utbildningsförvaltningen.
– Det gäller fram till sportlovet. Därefter är vår plan att eleverna delvis återgår till skolan. Vi har en tät dialog med Smittskydd Västra Götaland och den senaste statistiken visar att smittan går ner för personer i gymnasieåldern. Kurvan som vi följer går upp och ner, men just nu ser det lovande ut i alla fall, säger Tomas Berntsson, direktör utbildningsförvaltningen.
Försöker hitta balansen
Utbildningsförvaltningen får kommentarer och synpunkter från både elever och föräldrar när det gäller distansundervisningen.
– En del är oroliga för att gå tillbaka till skolan på grund av smittspridningen. Andra är oroliga för sin utbildning och vill verkligen återgå till skolan. Det är en otrolig utmaning att balansera mellan att ta hänsyn till smittan och att värna om elevernas utbildning. Vi försöker hitta den.