Nästa år arrangerar de själva. En stor och härlig scen är redan på väg. Nu väntar man bara på artisterna och eleverna innan den stora festivalen kan rulla igång. Torsdag 21 augusti ska bli en dag att minnas länge på Svartedalsskolan i Biskopsgården.

Den gamla Landamäreskolan i Biskopsgården rivs för att lämna plats för en helt ny skola. I väntan på att den nya står klar flyttar Landamäreskolans elever nu över till Svartedalsskolan som utrustats med en rad nya paviljonger.

– Det är för att göra den här nystarten lite speciell som vi bestämde oss för att fixa en festival. Eller FestiDalen 2014 som vi valt att kalla den, säger Kim Hermansen som till vardags är samordnare för särskilda undervisningsgrupper på Svartedalsskolan men för en tid tagit på sig festivalgeneralens kostym.

Parham står på scenen
Rapparen Parham har just uppträtt på Kulturkalaset när han kommer till Svartedalsskolan på torsdag.

Från Linköping hämtas bolljonglören Palle Freestyle som kan göra de mest häpnadsväckande saker med en boll.

– Både Parham och Palle kommer att också att umgås med eleverna. För oss är mötena viktiga. De visar, lyssnar och lär ut, säger Kim Hermansen.

Men många fler än Parham och Palle Freestyle vill möta Svartedalssskolans 700 elever och personal.

En flamencogrupp och breakdancegrupp är redan bokade. En clown och magiker kommer i första hand att rikta sig till de yngsta. Stampede Acrobatics bygger parkourhinder tillsammans med eleverna.

Discjockeys år på plats. Göteborgs schackförening utmanar i simultanschack. Polis och brandkår dyker upp – och så blir det lunchgrillning utomhus, och en stor loppis.

Vävs in i undervisningen
– Vi hoppas att det här ska bli en festival som förenar alla eleverna. En dag man kan dela och som alla varit med om, säger Kim Hermansen.

För festivalen kommer att fortsätta under läsåret. I undervisningen vävs nya möten och erfarenheter in. Hur tänker man kreativt, hur organiserar man sig, hur fördelar uppgifter, hur gör man en budget, hur pratar man med politiker, sponsorer och artister?

– Vi ska helt enkelt lära oss att arrangera och organisera en festival. Och nästa år är det meningen att eleverna själva håller i tillställningen, säger Kim Hermansen när nedräkningen just börjat inför torsdagens FestiDalen 2014.