Unga dansare från hela landet. I Hisings Backa ligger Sveriges enda grundskola för blivande dansare. Skolan rekryterar elever från hela Sverige, vilket ibland kan vara svårt. Därför satsar skolan på egenproducerad film för att locka fler unga dansare till Göteborg.

När man är tio år och börjar fyran är man inte så stor. Många vill inte ha långa resvägar och är tveksamma till att lämna gamla klasskompisar för en ny skola.

På Svenska Balettskolan går elever i årskurs 4 – 9 som älskar att dansa. Skolan är en elitskola, dit barnen söker in på färdighetsprov.

– Viss talang och förutsättningar måste finnas, men viktigast är att barnen har dansglädje och vilja, säger Jenny Wiberg, processledare på Svenska Balettskolan.

Dans och vanlig skola
Skolan har en unik kombination av dans och alla de vanliga grundskoleämnena. Varje dag dansar eleverna balett men har också andra dansstilar på schemat till exempel modern dans och karaktärsdans.

Efter årskurs 9 väljer flera elever att söka till yrkesdansarutbildningar världen över. Andra elever väljer att läsa på något av gymnasieskolans övriga program.

Speciella regler försvårar ansökan
Förutom svårigheterna att locka långväga elever, finns det också speciella regler som gör att nya elever inte får börja när de vill. Intagning sker bara till år 4 och 7 och ansökan ska vara registrerad senast 1 februari det år barnen går i år 3 respektive år 6.

Missar man sista ansökningsdatum får man ingen ny chans att söka.

– Då stängs dörren för de barn som vill och har rätt förutsättningar för att bli dansare. Det gjorde att vi började fundera på hur vi skulle nå ut på ett bättre sätt. I samråd med våra kommunikatörer, bestämde vi att prova med film som kan spridas i sociala medier. Vi har precis lagt upp den första filmen, men redan första dagen hade vi över 300 visningar på YouTube.

”Dela gärna vår film”
Svenska Balettskolan hoppas att filmerna kommer att leda till att fler upptäcker skolan och dansarutbildningen.

– Vill du hjälpa fler barn att hitta till dansens värld, dela gärna vår film, avslutar Jenny Wiberg.