Roligt och lekfullt prat om smittspridning. ”Rena händer och rent bord” är temat för årets hygienvecka i förskolorna i Göteborg. Veckan invigs på måndag 17 september med byggandet av lång bajskorv vid lekparken Plikta i Slottsskogen.
– Vi vill samtala med barnen om hygien på ett roligt och lekfullt sätt, säger Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska i förskolan (HYFS) vid Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.
– En del förstår kanske inte sambandet, men vi tycker att det går utmärkt att prata god hygien och bajs, det gör vi mycket när vi försöker förhindra magsjuka. Och vi tror att barnen tycker att det är roligt.
Allsång om handtvätt
Bajskorven ska tillverkas av tomma toarullar som barnen tar med sig från förskolorna.
– Toarullarna är kanske målade och fina, och så bygger vi ihop dem till en lång korv på Plikta. Men vi har ingen aning om hur många som kommer, säger Marianne Bengtsson.
På Plikta blir det också allsång med Handtvättsången, barnen får träffa handen Sture från Hälsoäventyret, det blir sagostund med Tork och Tobbe Tvättbjörn och alla förskoleavdelningar får sitt eget exemplar av boken ”Ella och gänget stoppar smittan”. För barn och vuxna blir det också hygien-quiz med en rymlig papperskorg som första pris.
Årets hygienvecka är den andra i ordningen och genomförs av Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet i samverkan med kommunerna Göteborg, Lerum, Mark, Mariestad, Uddevalla och Ulricehamn. Syftet är sätta fokus på och förbättra hygienen i förskolan. Att det kan löna sig visar resultaten från Södra Särövägens förskola som deltog i hygienveckan med stort allvar förra året. Det ledde till att sjukfrånvaron mellan september och mars minskade från 12,5 procent till 7 procent mellan 2011 och 2012. Vilket i sin tur ledde till att barnens föräldrar tog ut 99 VAB-dagar (Vård av barn) färre än året innan.
Bättre handhygien ger friskare barn
– Det är faktiskt så att bättre handhygien i förskolan ger friskare barn och högre produktivitet i Sverige, säger Marianne Bengtsson.
Årets hygienvecka i Göteborg innebär att hon och en kollega har fullt upp, med informationsmöten ute på förskolorna med personal och föräldrar. Dessutom håller de i två föreläsningar på Stadshuset, på måndag och onsdag.
– Måndagen är en inspirationsföreläsning, då vi tillsammans med Hälsoäventyret Älgen presenterar en del utbildningsmaterial. Det handlar också om hur det ökande resandet kan påverka barnens hälsa och så får vi se hur man med hjälp av en ATP-mätare kan hitta smuts i miljön, berättar Marianne Bengtsson.
– Onsdagen är en mer traditionell föreläsning om smittspridning och handhygien.