Vinnaren går till riksfinal. När Göteborg på tisdag står som värd för regionfinalen i Unga Ekokockar, präglas hela tävlingsdagen av grönt och ekologiskt tänkande.Sex lag gör upp om en plats i höstens riksfinal.

I Göteborgs Stad finns ett beslut om att allt kött som upphandlas och serveras ska vara ekologiskt. Dessutom är staden utropad till Matlandet-huvudstad 2012. Mot den bakgrunden är regionfinalen i Unga Ekokockar ett upplagt tillfälle att sprida kunskap om vällagad ekologisk mat – både till kockar i det offentliga, och till dem som jobbar på privata restauranger.

Seminarier och samtal i alla ära – det är sex tremannalag med elever från andra året på treåriga kockutbildningar som är huvudpersonerna på tisdag.

Lagen har redan fått veta vilka råvaror som ingår i den korg som de tilldelas vid tävlingsstarten kl 12. Under eftermiddagen ska de sedan laga till en trerättersmiddag för att försöka övertyga juryn om att just deras lag bör få chansen i höstens riksfinal i Växjö.

Kockar och krögare diskuterar matglädje och passion
– Det är extra roligt att vi har ett lag från Ester Mosessons gymnasium i Göteborg med bland de sex lagen, säger Ulla Lundgren som är processledare för miljömåltider på miljöförvaltningen.

Bland de kompletterande arrangemangen märks inte bara ett besök av regionens finalister från förra året: Kungsbackatjejerna Pernilla Meyner och Linda Samuelsson – utan också ett seminarieprogram med en rad intressanta gäster.

Under moderatorn Tomas Tengbys ledning kommer en panel bestående av fem kockar och krögare att diskutera utmaningen att hitta matglädjen och passionen, samtidigt som man slår vakt om ekonomi och kvalitet.

– I publiken finns både kockar och miljöintresserade, men också förstaårsstudenter från kockutbildningen, säger Ulla Lundgren.