Samarbete med leksakstillverkare. Design- och bildläraren på Polhemsgymnasiet frågade ett antal företag om de ville göra ett samarbete med hennes elever. Leksaksföretaget Micki hoppade på. Hallå där, Sara Stenvall, klassTe2k på Polhemsgymnasiet, du och dina klasskamrater har gjort ett uppdrag för leksaksföretaget – vad är det ni har gjort?

– Vi har arbetat med ett uppdrag att ta fram förslag på en ny typ av konstruktionsleksaker för barn som är 18-månader. Vi fick instruktioner om lagar och regler och så ville de att vi skulle hitta på leksaker som skulle kunna komplettera dagens smala sortiment av just konstruktionsleksaker, då det nästan bara finns klossar.

Vad har ni kommit på för lösningar?
– Vi är två klasser som jobbat med projektet så nu har vi 66 olika lösningar på problemet. Det är roligt att se hur olika vi har tänkt och hur många olika förslag det har blivit. Jag har själv gjort en variant som jag kallar för Tandtrollen. Det är sex klossar formade som tänder som man kan stapla och bygga med på olika sätt. Jag har två kollektioner, en med ansiktsuttryck på framsidan och en i regnbågens färger med både ansiktsuttryck och siffror.

Hur var det att jobba med en skoluppgift, men samtidigt rikta sig mot ett företag?
– Det intressanta är att vi jobbar på samma sätt som de gör med sina designprocesser. Men sedan är det klart att det var svårt eftersom det fanns så många krav att leva upp till. Det är lätt att vara kritisk till sina egna idéer. Jag har själv gjort om och ändrat en hel del saker längs resans gång.

Har ni fått någon feedback från företaget än?
– Nej, men vår lärare ska skicka in våra förslag till dem nu, sen får vi se.

Kan man få se era konstruktioner någonstans?
– Ja, tisdag den 17 januari har vi vernissage i Tomgången, på Lindholmen. Sedan flyttar utställningen till Älvstrandens bibliotek och visas där under hela vecka 6.