Öppna gratisseminarier i Göteborg. Sex tidigare Nobelpristagare kommer till Göteborg under Nobel week dialogue i december. Den 9 december debatterar de under rubriken Future of intelligence. Arrangemanget är kostnadsfritt och öppet för allmänheten.

Förra årets medicinpristagare May-Britt och Edvard Moser, ekonomiprisstagaren 2013 Robert Shiller och Michael Levitt som fick kemipriset 2013, är några av de tidigare Nobelpristagare som kommer till Göteborg i december.

Noble week dialogue kan ses som en utveckling av den högtidliga Nobelprisutdelningen i Stockholms stadshus, och när Göteborg nu för andra gången står som värd är temat Future of intelligence ur ett såväl vetenskapligt som kulturellt perspektiv.

Utgångspunkt i samhällsnytta
I paneldebatten, som pågår mellan klockan 10 och 17 på onsdagen den 9 december, deltar utöver de sex nobelpristagarna även andra vetenskapsmän med spetskompetens, samt politiker och företrädare för näringslivet.

– Tanken är att det ska bli en dialog som tar utgångspunkt i vad nobelpristagarnas upptäckter lett till för samhällsnytta, säger Lennart Johansson på Göteborg & Co.

Göteborgs Stad är en av fem huvudpartners bakom Nobel week dialogue, som i år arrangeras för fjärde gången. Från stadens sida ser man bland annat arrangemanget som en möjlighet för studenter och forskare att knyta kontakter med den akademiska världen i ett stort internationellt sammanhang.

Sänds i SVT och på webben
Från klockan 14 idag onsdag 14 oktober finns det möjlighet för allmänheten att anmäla sitt intresse att komma till Svenska mässans kongresshall och lyssna på debatten som förs på engelska. Biljetten är kostnadsfri och anmälan sker via länken till Nobel week dialogue nedan.

Mässans kongresshall rymmer 1500 åhörare, så först till kvarn gäller. För dem som inte kan närvara på plats finns det också en möjlighet att följa debatten direktsänt via nätet på Nobel week dialogues hemsida eller via Sveriges television..