Katastrofen vändes till något positivt. Fyra år efter den dramatiska branden har Torslandaskolan äntligen återuppstått. Nu väntar invigning och öppet hus för alla som vill se miljöerna som stimulerar till kreativitet och lärande både ute och inne.

– Vi är jättenöjda! Det känns som en fantastisk förmån att få vara i en sådan här miljö, säger Marie Berg, en av rektorerna på den återuppståndna Torslandaskolan.

I fyra år har man tvingats hanka sig fram i paviljonger och lånade lokaler i andra skolor, men sedan terminsstarten nu i höst har eleverna i särskolan och grundskolans årskurs 6 till 9 äntligen fått flytta in i de toppmoderna och rymliga lokalerna.

6B52_2.jpg
– Förväntningarna var stora men det har till och med fungerat bättre än vad vi trodde innan. Lokalerna är anpassade efter modernt lärande och eftersom byggnaden har fler våningar än den gamla skolan hade så har vi fått plats med större ytor utomhus, som eleverna verkligen uppskattar, säger Marie Berg.

Action eller chill
I själva verket är det till stora delar elevernas egna önskemål som har förverkligats, med utemiljöer som antingen stimulerar till rörelse i alla möjliga former eller till stillhet och lugn och ro.

Även inomhus är korridorer, salar och hemvister anpassade för att främja kreativitet och sociala kontakter, vilket kanske är viktigare än någonsin när datoriseringen samtidigt är påtaglig varhelst man vänder sig.

– Alla lektionssalar har interaktiva tavlor och alla elever har varsin laptop som de kan vara trådlöst uppkopplade med var som helst på skolan. Till och med elevernas skåp är anpassade för att rymma en dator, och på toaletterna finns en hylla att lägga den på medan man är där, men vi har också varit noga med att inte bara fokusera på det digitala. Vi har till exempel lagt mycket extra krut på de estetiska salarna för att kompensera det digitala med rika möjligheter till praktiska, fysiska och sociala aktiviteter, säger Marie Berg.

Eleverna guidar
Under tisdagen 8 oktober är det festlig invigning för skolans elever och personal och 160 specialinbjudna gäster. Det blir musik och dans och tal i skön förening, innan ett konfettifyrverkeri ackompanjerar klippandet av invigningsbandet.

Eftersom intresset för den nybyggda skolan är stort inbjuds även allmänheten till ett öppet hus på onsdag den 9 oktober klockan 17 till 19, då 25 elever guidar runt i lokalerna.

4070.jpg