Teknik som hjälper äldre. Klassen blev 5A på Torpaskolan kom på en lösning för att hjälpa äldre personer klara sig själva. Det blev det vinnande bidraget i tävlingen DigIt

DigIt är en tävling som går ut på att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och IT. Klasser i årskurs 5 och 6 från hela Göteborg tävlade i att skapa en digital framtidslösning inom hälsa och sjukvård.

Inspirerande resa
Klass 5A på Torpaskolan, som kom på en lösning för att hjälpa äldre personer klara sig själva, vann. Förstapriset är 10 000 kronor och att få presentera sin lösning på e-hälsomässan Vitalis.

– Klassen har verkligen visat vad de kan och tagit eget ansvar utifrån instruktioner som vi arbetat fram gemensamt. De har gjort allt från att skapa en projektidé, till att rita instruktioner och träna på muntligt framträdande. Jag tycker det har varit en inspirerande resa, fram till slutmålet, säger Christel Friberg.

Intervjuade äldre
Underlaget till lösningen fick eleverna genom att intervjua äldre personer i deras närhet. Det vinnande bidraget bestod av en lins som är kopplad till en databas. I databasen scannar en närstående in personuppgifter för och bild på den äldre. Linsen visar då vem man pratar med, var den äldre befinner sig och den kan även vara kopplad till en hörapparat.