Hela den här veckan firar Torslandas skolor skördefest. Då serveras mat inspirerad av hösten och med många ekologiska råvaror. På onsdag kväll debatterar föräldrar, tjänstemän och politiker om skolmatens kvalitet.

I Torslanda bedrivs sedan ett par år ett projekt kring mat och hälsa inom förskolan och skolan. Bra måltider har stor betydelse för barnens koncentration, kreativitet och hälsa.

Fångar gammal tradition

I Torslanda ville man fånga upp den gamla traditionen med skördefest.

Under vecka 40 kommer samtliga skolor och förskolor i stadsdelen att servera luncher inspirerade av hösten och med mycket ekologiska råvaror.

Förutom undervisning, seminarier och utställningar, anordnas matlagningskurser, öppna kök i hemkunskap, kockduell, debattkväll och pristävlingar.

Kvalitet i skolmaten – till vilket pris?

Ikväll, onsdag, är det debatt på Skutehagens skola med kommunalråd Kia Andreasson (mp), tjänstemän, miljödebattörer och föräldrar.

Kvällens fråga är ”Kvalitet i skolmaten – till vilket pris? Debatten börjar klockan 18.30 och alla är välkomna!

Öppna kök

På torsdag öppnar lärarna i hemkunskap på Nordlyckeskolan sina kök för att tillsammans med intresserade föräldrar och andra visa hur undervisningen och matlagningen går till i skolan.

Temat är då skördetid i modern och ekologisk tappning.

Personal från köken har tagit fram en gemensam lunchmeny för skördeveckan med bland annat viltgryta, rotfruktsgratinerad fisk, skördesoppa med köttbullar och tomat- och basilika créme fraiche, äpplekaka med havrekolatäcke och vaniljsås.

Skördefesten anordnas i samarbete med Agenda 21 Göteborg, Arla, Svensk Fisk med flera.

– Vi vill gärna ge barnen en möjlighet att, förutom att äta god mat, även få kunskaper om ekologiska produkter och värna om miljön, säger Erén Andersson, en av initiativtagarna till skördefesten och miljö- och upphandlingsledare i Torslanda stadsdelsförvaltning.

Matglädje i vardagen

5922.jpgPå tisdagskvällen var det kockduell mellan kock Anders Dahlbom, Restaurang Trädgårn i Göteborg, och stadsdelschef Sven Höper. Anders Dahlbom pratade sedan om att hitta matglädje i vardagen.

Det vanligaste middagsrätterna är idag falukorv, pastarätter och fiskpinnar. Många anser sig inte ha tid med att laga mat men det finns vissa saker för att finna glädje i sin matlagning menar Anders Dahlbom.

– Det underlättar mycket om man planerar sin måltid innan man ställer sig vid spisen. Utrustningen är A och O och satsa gärna på en bra skärbräda och bra köksknivar. Det är inget fel att ha falukorv men glöm inte att variera. Sist men inte minst ta gärna med barnen då ni lagar mat, säger Anders Dahlbom.

MICKELMÄSS – SKÖRDEFEST

Mikaelsdagen eller Mickelmäss infaller den 29 september och var helgdag i Sverige fram till 1773.
Det var en av bondesamhällets viktigaste högtider. Idag har den nästan fallit i glömska.

Mikaelsdagen var inledningen till den mörka årstiden och dagen markerade att man gick in i vinterhalvåret.

Till Mickelmäss skulle allt vara klart, både slåttern och skörd. Djuren var hemma från sina sommarbeten och intagna i ladugård och stall.

Förr i tiden var Mickelmäss en riktig matfest. Man kalasade på det som skörden, slakten, trädgården och skogen gav; pannkakor av alla de slag, äggost, rotfruktssoppa, lingonbröd med mera.

På många ställen i landet var Mikaelimarknader vanliga där man handlade med de färska skördevarorna