Nytänk med jobbcoach och skoljobb före praktiken. Torslandaskolan i Göteborg har fått pris för sitt sätt att samarbeta med företagen om praktiken. Priset delas ut av SAK-rådet, som även gav ett hedersomnämnande till Angeredsgymnasiet i Göteborg.

Priset heter Utmärkelsen och delades ut tidigare i veckan, på Mötesplats Skola, där ett 100-tal representanter från regionens skolor, fackliga organisationer, näringslivet och politiken deltog. Temat var ”Hur ska skola och arbetsliv samverka i en lärande region?”

Prisjuryn tyckte att Torslandaskolans modell för att jobba med PRAO-veckorna, en i åttan och en i nian, var värd att prisas.

Eleverna får stort ansvar
– I vår modell har eleverna själva ett stort ansvar för förarbetet, att kartlägga den arbetsplats de ska komma till, berättar Peter Fröbom, rektor på Torslandaskolan år 6-9.

– Sen får eleverna uppgifter även under själva praktikperioden, så det inte bara blir att gå runt med en handledare utan eleverna får aktivt jobba med material om företaget.

– Det betyder att eleverna gör skoljobb före, under och efter praktiken. Och vi integrerar det i så många ämnen vi kan, särskilt svenska, SO och NO, säger Peter Fröbom.

Nytt arbetssätt uppmärksammas
Juryn tyckte också att ”momenten med föreläsning av jobbcoach om personlig marknadsföring, kroppsspråk och signaler innebär ett nytänkande och är värd särskild uppmärksamhet.”

– Och så har vi ett bra forum i regionens sajt Praktikplatsen.se, där vi kan matcha eleverna till rätt platser, ett jobb som görs av vår skolsekreterare Petra Brodefors, säger Peter Fröbom.

Torslandaskolan håller nu till i provisoriska paviljonger, efter att ha bränts ner vid en anlagd brand hösten 2009. Och detta är andra gången som skolan får Utmärkelsen. Förra gången var 2009 – dagen innan skolan eldhärjades.

Den nya Torslandaskolan ska stå klar 2013.