Cirka 500 vuxna studerar nu vid Göteborgs tre Lärcentrum, som startade i januari i år. Utbildningsformen vänder sig till dem som inte kan studera hela dagarna, oftast för att de har ett jobb också. Nu invigs de tre lärcentra formellt och till vårterminen startar ytterligare ett, i Majorna.

– Det kan bli ännu fler, om fler stadsdelsnämnder blir intresserade. De får nämligen står för lokalerna medan vi svarar för resten, säger Jan Danielski, projektledare på Vuxenutbildningen.

Tror inte på traditionell distansutbildning

Lärcentrum är en satsning på 7,5 miljoner kronor från Vuxenutbildningen för att ge kortutbildade, yrkesverksamma göteborgare möjlighet att utbilda sig samtidigt som de arbetar. Och då krävs flexibilitet i uppläggen.

– Vi kallar det ”blended learning” Vi blandar det bästa från den gamla skolan med det bästa från den nya tekniken, säger Jan Danielski.

– Grunden är den digitala plattformen, men de studerande träffar också lärare och mindre studiegrupper som de arbetar ihop med. Det är alltså inte traditionell distansutbildning, den formen tror vi inte på. Vi tror att man måste ha ett bra stöd omkring sig också.

”Ska bygga på behoven ute i samhället”

Lärcentrum erbjuder sfi-utbildning, gymnasial utbildning och högskoleutbildning. Här ges kurser i allt från juridisk översiktskurs och arbetsrätt till kundservice och ekologiska livsmedel.

Utbildningsutbudet styrs av kontakter med näringsliv och olika offentliga organisationer.

– Våra utbildningar ska bygga på behoven ute i samhället, det ger oss legitimitet: Först definiera vad som behövs och sedan ordna utbildningen utifrån det, säger Jan Danielski.

De tre enheterna startade alltså i vintras men nu invigs de mer högtidligt och bjuder också på öppet hus, där besökarna kan få testa streaming video, pröva det digitala konferensverktyget Marratech och se en digital föreläsning om framtidens utbildningsmetoder.

Fotnot:
Lärcentrum Frölunda finns på Lergöksgatan 12 och invigdes i förra veckan. Lärcentrum Kortedala på Kortedala torg invigs tisdag 30 september och Lärcentrum Biskopsgården på Vårväderstorget torsdag 2 oktober, då de också håller öppet hus kl 15.00 – 20.00.