"Roligt och viktigt med hållbarhet". Albin Klasson, Emma Johannisson och Karl Aronsson från Ester Mosessons gymnasium tävlar i Unga eko-kockar den 12 maj. På tävlingsmenyn står bland annat lågtempad lammfilé, blåbärssås och jordärtskockschips.

Till förrätt blir det sparrismousse med variation på olika betor samt silverlökskräm. Huvudrätten består av lågtempad lammfilé med vitlök och örter serverad med blåbärssås, morotspuré med en touche av lakrits, pocherad gul lök samt jordärtskockschips och penséer. Till efterrätt blir det en variation av äpple och en färskostsorbet.

Ville få in skogen”
Det är tävlingsmenyn när Albin Klasson, Emma Johannisson och Karl Aronsson från Ester Mosessons gymnasium tävlar i Unga eko-kockar den 12 maj.

– Vi var inte alls överens om menyn i början, säger Emma.

– Det tog många timmars prat och diskussioner, berättar Karl

– Vi valde att göra en vår-/tidig sommarmeny, och ville få in skogen. Därför valde vi att pickla några av betorna i harsyra och att servera en blåbärssås till lammet, förklarar Albin.

Fokus på hållbarhet och ekologiska råvaror
Tävlingen Unga eko-kockar är en tävling med fokus på hållbarhetsfrågor, och ekologiska råvaror. Den vänder sig till elever i år 2 på restaurang- och livsmedelsprogrammet som får skicka in en meny och skriva en motivering till den. De som blir uttagna går vidare till en av fyra semifinaler.
– Det är roligt och viktigt med hållbarhet och inte särskilt svårt eftersom det mesta finns som ekologiskt. Bra att de har det som tanke genom hela tävlingen, säger Albin.

– Vi ska tävla mot Växjö, Gislaved och Ljungby. Ettan i varje semifinal och de två tvåor som har bäst poäng går till final, berättar Emma.

Tävlingen hålls på Ryssbygymnasiet i Ljungby den12 maj. Riksfinalen går i Växjö den 9 september.

– Och om vi går till final får vi göra nya rätter att tävla med, förklarar Karl.

”Det roligaste blir att vinna”
Karl, Emma och Albin har varit med på olika event, bland annat som assistenter under tävlingen Euroskills och vid svenska kocklandslagets sista upplagning innan OS i höstas. Men det är första gången någon av de tre tävlar i matlagning.

– Vi har övat mycket själva och några gånger tillsammans, så själva matlagningsmomenten sitter bra, säger Albin.

– Det svåraste blir nog att hålla tiden och att kommunicera med varandra om hur vi ska agera och lägga upp maten, tror Emma.

– Men det roligaste blir att vinna, skrattar Karl.