Det kommunägda utbildningsföretaget Studium i Göteborg AB har varit ett sorgligt kapitel på senare år. Komvux som bolagiserades och blev Studium har gjort miljonförluster och är nu tillbaka på ruta ett. Sedan 1 januari har Studium återigen blivit en del inom Utbildningsförvaltningen.

-Ja, det känns positivt att vi har en egen vuxenutbildning igen, långsiktig och stabil, säger Annacarin Engström, verksamhetschef för Studium, som sedan årsskiftet är en del av Utbildningsförvaltningen.

– Huvudinriktningen är fortfarande upphandling i konkurrens. Hela 80 procent av Göteborgs vuxenutbilning upphandlas av Vuxenutbildningsförvaltningen, medan vi i Studium svarar för 20 procent. Ett viktigt skäl för utbildning i egen regi är att Göteborg ska trygga en långsiktig försörjning av utbildningar som är viktiga för staden, till exempel omvårdnad och barn och fritid.

Misslyckades i konkurrensen

Men det har varit en dyrköpt lärdom. Det började med att kommunledningen 2001 beslutade att bolagisera gamla Komvux. Bolaget Studium i Göteborg AB bildades för att tävla med andra utbildningsföretag.

Men Studium lyckades inte i konkurrensen och tappade nästan hela sin verksamhet. Hundratals lärare stod plötsligt utan jobb.

Äventyret har fram till årsskiftet kostat Göteborgs skattebetalare närmare 200 miljoner kronor och har orsakat hård kritik från stadsrevisorerna, både mot kommunstyrelsen och vuxenutbildningsnämnden.

Eftertraktade KY-utbildningar

Nu är alltså Studium tillbaka inom Utbildningförvaltningen, men med betydligt mindre verksamhet.

– För tre år sedan hade vi cirka 8.000 elever och 500 anställda. Nu har vi 3.000 elever och cirka 200 anställda, berättar Annacarin Engström.

I de siffrorna ingår en mindre känd del, att Studium ordnar kvalificerade yrkesutbildningar (KY) som man tar hem i konkurrens via den statliga KY-myndigheten.

– Utbildningarna är mycket eftertraktade, inte minst eftersom de läggs upp utifrån näringslivets behov, vilket borgar för att de flesta får jobb efter utbildningen, oftast två år. Vi har utbildningar inom teknik, media och IT, hotell och turism, ekonomi och omvårdnad.

”Ingen har blivit uppsagd”

– Totalt har vi ett 20-tal KY-utbildningar och är faktiskt störst i Sverige på den här skolformen. Den är på stark frammarsch som alternativ till högskola för alla som vill ha en första yrkesutbildning eller kanske byta jobb, säger Annacarin Engström.

Hur har det då gått för de lärare som drabbades av nerdragningarna i Studium i Göteborg AB?

– Det har ordnat sig för de flesta. Jag vet att många är mycket nöjda, medan en del är mycket missnöjda och tycker att de hamnat fel. Men samtliga som blev övertaliga vid konkursen har en placering inom Göteborgs Stad. Ingen har blivit uppsagd, säger Annacarin Engström.