Vinnaren koras i november. Lindåsskolan och Oscar Fredriksskolan har båda tagit sig till finalomgången av den nationella skolmatstävlingen Årets Felix. Senare i höst åker köksmästarna med sina lag till Eslöv för att laga mat och försöka kamma hem vinsten.

Tanken med tävlingen Årets Felix är att stimulera matglädjen bland svensk skolkökspersonal. Skolor från hela landet har fått anmäla sig och tre finalister är nu utsedda – de två Göteborgsskolorna Lindåsskolan och Oscar Fredriksskolan samt Vallhamraskolan i Partille.

Den 13 november äger finalen rum i skånska Eslöv. På Oscar Fredriksskolan ska man förebereda sig genom att provlaga de två rätter man har tagit fram till tävlingen.

− Eleverna ska få smaka och tycka till. På så sätt kan vi höja smaken ytterligare, säger Marica Gimdal, som är köksmästare Oscar Fredriksskolan.

Skolmatsalen har öppet hela dagen
Just närheten mellan elever och kökspersonal tror hon är en förklaring till skolans framgång.

− Vi satsar mycket på presentationen av maten och har fantastiska bordsvärdar – elever som serverar maten och som provsmakar den. Dessutom är matsalen öppen hela dagen och eleverna springer runt här som vore de hemma i sitt eget kök, säger Marica Gimdal.

Även tidigare år har skolor från Göteborg hållit sig väl framme i sammanhanget. Förra året var det Skinteboskolan som vann Årets Felix och Nordhemsskolan som kom tvåa.

Marica Gimdal säger att det i Göteborg märks att skolmaten får stå i fokus.

− Vi får mycket utbildning och har ett bra nätverk. Vi besöker ofta varandra på skolorna och jobbar tillsammans, hela staden, säger hon.

Lindåsskolans kökschef tävlar i Mat-OS
Even Bakke är kökschef i Lindåsskolans skolkök. Han säger att det är samarbetet mellan kökspersonal, ledning, elever och övrig personal som gjort att Lindåsskolan gått till final.

− Alla sex delfinalister var bra på mat, men det vi är lite extra bra på är samarbetet. Till exempel får de små barnen från förskoleklassen komma in till oss och hjälpa till i disken. De har själva frågat efter det och får ha kockmössa och förkläde på sig, säger Even Bakke.

Redan i oktober kommer Even Bakke skaffa sig lite tävlingsvana genom att delta i Mat-OS i tyska Erfurt i klassen storkök.

− Där ska vi laga fem rätter på fem timmar. Det kan nog bli en fördel att ha varit med där, säger Even Bakke.