"Har minskat för varje år". För fjärde året i rad har skolorna i stadsdelen Örgryte-Härlandas tävlat om vilken skola som slänger minst mat. Rosendalsskolan och Bagaregårdsskolan delar förstaplatsen och i fredags överlämnades vandringspokalen på Rosendalsskolan där eleverna dessutom belönades med sin önskedessert.

Matsvinn, det vill säga mat som kastas, påverkar både miljö och ekonomi. Sedan 2011 mäter stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda matsvinnet i sina skolor och följer upp resultatet varje år.

”Vi har fått mer kontroll på matsvinnet”
Det handlar både om svinn i produktionen och så kallat tallrikssvinn – alltså det som eleverna inte äter upp utan skrapar av tallriken.

– Under åren har vi fått mer kontroll på matsvinnet och kunnat minska det för varje år, berättar Inger Månson, enhetschef för skolköken.

– Utöver Göteborgs Stads gemensamma arbete med minskat produktionssvinn, satsar vi också extra på minskat tallrikssvinn. Tävlingen blir en extra morot för eleverna att själva bidra.

Firade med kladdkaka med grädde och bär
Första årets svinntävling vann Parkskolan, andra och tredje året stod Ånässkolan som vinnare. Nu är 2016 års vinnande skolor – Bagaregårdsskolan och Rosendalsskolan – korade. De lyckades båda hålla nere sitt tallrikssvinn på i snitt på fem procent över året. Priset i form av en vandringspokal och framröstad önskedessert – kladdkaka med grädde och bär – får de åtnjuta på fredag.

– Efterrätten och pokalen används för att motivera och inspirera eleverna, men en bättre miljö och en ljusare framtid är det riktiga priset. Eleverna kan själva bidra genom att slänga mindre mat – ett tips är att ta mat två gånger istället för en stor portion direkt, säger Inger Månson.

2048.jpg
Matsvinn handlar både om svinn när maten tillagas och om tallrikssvinn – det som eleverna inte äter upp. Foto: Inger Månson