Dubbel-SM i Nordstan. De skulpterar i choklad, bakar skådebröd, kaka och tårta. I veckan fylls Ester Mosessons gymnasium och Nordstan av doften av nybakt under skol-SM och SM Unga bagare. Och på torsdag kan den som vill köpa bröd i VM-klass – bakat av landslaget i bageri.

Skol-SM för gymnasielever på livsmedelsprogrammets gren bageri/konditori drog i gång tidigt på tisdagsmorgonen. 20 elever från 10 skolor gör upp om en plats i juniorbagarlandslaget. Representerar Göteborg gör Mikaela Hessel och Matilda Sezkir från Ester Mosessons.

Prisutdelningen sker klockan 15 på tisdagseftermiddagen i Nordstan, och i en monter intill demonstrerar elever och lärare konsten att skulptera i choklad.

”Tidspressen är det värsta”
Onsdagen och torsdagen den 29–30 är det dags för tävlingen SM Unga Bagare, som är till för bagare upp till 23 år. Också här finns Göteborg med i startfältet, representerat av Maja Jansson och Kristin Björnland från yrkeshögskolan Yrgo.

– Vi är inte nervösa, bara taggade. Skolan har varit jätteschysst och låtit oss träna här och bidragit med råvaror och bollat idéer. Det ska bli skönt när de säger ”Tiden är ute”, och man ser att man klarat det på fem timmar. Tidspressen är det värsta, säger de.

Också för denna tävling sker prisutdelning samt juryns provsmakning i Nordstan. En av dagarna finns också bagarlandslaget på plats och bakar bröd och bullar till försäljning.