En doft av nybakat bröd och goda kakor sprider sig den här veckan inne på Nordstadstorget, där ett helt bageri ställts upp. Det handlar om uppladdningen inför årets SM för unga bagare med Ester Mosessons gymnasium, Göteborgs stora restaurangskola, som medarrangör.

På fredag ska elva unga killar och tjejer, varav fem från Göteborg, göra upp om den åtråvärda titeln. Ett par olika degar är obligatoriska och finalisterna får också göra ett fritt arbete, antingen tårta eller skådebröd.

SM-final en publikmagnet

SM-finalen avgörs på fredag mellan klockan sju och tolv i Ester Mosessons eget bageri på Lindholmen, dit allmänheten är välkommen. Ettan och tvåan går vidare till Europamästerskapet som i år avgörs i Danmark.

Liksom andra mat- och kocktävlingar har SM för unga bagare blivit alltmer populärt på senare år.

– Det brukar komma flera hundra som publik under de här timmarna, ju närmare klockan tolv man kommer desto mer finns att titta på, tipsar Ann Kalmner, produktionsledare på Ester Mosessons gymnasium.

Skänker bort bakverken

– Eftersom publiken blivit allt större, var vi för några år sen tvungna att flytta prisutdelningsceremonin till Nordstadstorget. Och nu har vi en hel del aktiviteter där dagarna före finalen. Våra elever visar chokladarbeten och ett par lokala bageriföretag bakar ute på torget, säger Ann Kalmner.

Efter finalen på fredag körs tävlingsbidragen ner till Nordstan, där de ställs ut och juryn gör sin bedömning. Man får dock inte köpa eller smaka på godsakerna.

– Nej, vi brukar skänka alltihop till Frälsningsarmén eller Stadsmissionen, berättar Ann Kalmner.

Prisutdelningen hålls på Nordstadstorget fredag eftermiddag klockan fyra.

Fotnot:
Ester Mosessons gymnasium ligger på Lärdomsgatan 5 på Lindholmen.