Mästerskap som motiverar och inspirerar. I två dagar har det bakats och kommenterats i Ester Mosessons gymnasiums bagerilokaler när både Skolmästerskapen och SM Unga bagare har gått av stapeln och livesänts på Youtube.
– Det är en jättebra skola att samarbeta med, säger Jesper Långström på Sveriges bagare och konditorer, som arrangerar tävlingarna. Stora och bra lokaler, mycket serviceinriktad personal och en intresserad skolledning.
”De som tävlar här är de som blir riktigt duktiga”
Skolmästerskapen är öppen för elever i årskurs 3 på bageriinriktningen på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Elever från hela Sverige ansöker, blir uttagna och kommer till Ester Mosessons gymnasium för att tävla. I SM Unga bagare är de tävlande äldre, upp till 24 år.
– De har gått ut gymnasiet, kanske läst en påbyggnadsutbildning på yrkeshögskolan, tagit sitt gesällbrev och jobbat några år. De är fortfarande unga och vill visa upp sina kunskaper och de är jätteduktiga. Man märker att de som är med och tävlar här är de som blir riktigt duktiga, riktiga stjärnor i branschen, berättar Jesper.
– Det är väldigt inspirerande att ha tävlingarna här på skolan. En av våra bagerielever i tvåan har stått och tittat på hela tiden och bestämt sig för att hon ska tävla i Skol-SM nästa år, berättar Börje Carlsson som är bagerilärare på Ester Mosessons gymnasium.
Varför ordnar man sådana här tävlingar?
– Det är ett bra sätt att motivera och inspirera de yngre, visa upp bra hantverk, duktiga hantverkare samt hur väldigt roligt det här yrket är, säger Jesper.
– Vi är besöksnäringens skola och det är både viktigt och roligt för oss att få samarbeta med branschen, säger Eva Nejman, produktionsledare på Ester Mosessons gymnasium.
Har intresset för bakning ökat?
– Ja, det har det. Förr var det kanske mer ett sätt för unga att skaffa sig ett yrke, men nu är det många som säger att de vill följa sin passion. Man märker också att de unga tar till sig och vågar prova nya saker. Kvaliteten på kunskaperna har höjts mycket och som gammal räv lär jag mig nya saker av att se de unga arbeta. De gör saker som jag inte ens har tänkt på. Det är jätteroligt, säger Jesper Långström.
Hur är det att vara bagare idag?
– Det är en god arbetsmarknad, med olika sorters arbetsplatser och arbetstider. Idag bakar man under hela dagen och allt behöver inte längre vara klart till klockan sju på morgonen. Det är ett hantverksyrke där man måste kunna räkna, planera och sköta logistik. Men det är också ett visuellt yrke där man gör människor glada med vackra och goda bakverk, säger Jesper Långström.