”Vem lyssnar på mej? – gymnasieelever möter EU” heter dokumentären om en grupp västsvenska elevers studieresa till Bryssel i mars. Den alldeles nyproducerade filmen är en del i satsningen som ska få fler unga att rösta i valet till Europaparlamentet i juni. ”Jag kommer att försöka få folk att rösta oavsett vad de tycker om EU”, säger Rickard Petersson, en av EU-inspiratörerna som är med i filmen.

– Vi har fått mycket mera insikt om vilka människor det är som finns där nere och vad de gör för oss. Och hur det svenska deltagandet fungerar och hur dom jobbar för att påverka EU.

– Vi har verkligen insett att det är i Bryssel man kan påverka och är vi inte med där nere så är vi ute ur leken, säger Rickard som går i trean på Katrinelundsgymnasiet.

”Lobbyister på gott och ont”

Tillsammans med tolv andra västsvenska gymnasieelever och två reseledare från GR Utbildning åkte han till Bryssel i slutet av mars för att lära sig mer om hur EU fungerar. Filmen följer eleverna inför, under och efter resan.

Gruppen besökte bland annat Europaparlamentet, EU:s miljödirektorat, West Sweden och Skandinaviska skolan.

– Vi fick lära oss mycket om lobbying, det visste vi inte så mycket om innan. Hur parlamentarikerna är mer eller mindre beroende av de här lobbyisterna. De kommer med specifik information som parlamentarikerna omöjligt själva skulle kunna hålla koll på. På gott och ont är de beroende av lobbyister, säger Rickard som veckorna framöver ska berätta om EU för sina klass- och skolkompisar på Katrinelund.

Finns på AV-centralerna

Bakom satsningen på filmen och EU-inspiratörerna står GR Utbildning och den statliga Ungdomsstyrelsen som också finanseriat filmproduktionen. Filmen premiärvisas runt om i Göteborg och Västsverige nu under Europaveckan som pågår fram till söndag den 9 maj.

Den finns också för utlåning på GR Utbildning Läromedel, för lärare att använda i undervisningen.