Utbildades till Förändringsagenter på sommarjobbet. 150 gymnasieungdomar har utbildats till Förändringsagenter under sommaren. Syftet är att få dem att skapa på egen hand och påverka samhället i en positiv riktning. De arbetade i projektform och ett projekt som verkligen fick spridning handlade om att skapa en tryggare framtid för tjejer. “Många vill att vi fortsätter med projektet och gör fler videor”, säger Malak Bader som var med i gruppen.

Under sommaren har gymnasieungdomar för tredje året i rad utbildats till Förändringsagenter hos organisationen Förebildarna, i samverkan med Göteborgs Stads förvaltning arbetsmarknad och vuxenutbildning.

– Syftet är att få fler ungdomar att inse vad de kan skapa på egen hand och hur de kan påverka samhället i en positiv riktning. Det innebär att de ökar både sin anställningsbarhet och att de får vara med och påverka staden i en positiv riktning, vilket vi vet att ungdomarna tycker är väldigt värdefullt. På det sättet skapas handlingskraftiga individer samtidigt som den unga delaktigheten ökar och det föds större hopp och framtidstro bland unga, säger kommunikatören Moa Ribjer på organisationen Förebildarna.

Viktigt att arbeta med demokratifrågor

– De arbetar med demokratifrågor och det är viktigt. Göteborgs Stad har haft som mål att vi ska jobba med ungdomars entreprenöriella förmågor och det gör man på det här sommarjobbet. Det är en form av utbildning som man kanske inte ser resultatet av nu utan i framtiden, så därför är det svårt att säga något om den långsiktiga effekten, säger Linda Högbacka, områdeschef på arbetsmarknadsavdelningen i

Projektet Alla för en ville ge en positiv bild av Angered och gjorde flera intervjuer. Här är det Haidar och Alva som gör en intervju med politikern Leila Ali som är uppvuxen i Angered.

Göteborgs Stad, om samarbetet.

Lyfta det positiva

Ungdomarna har under tre veckor fått vara med om start, genomförande och avslut av ett projekt. De har själva fått komma på idén till projekten genom att titta på vad det finns för behov i samhället, sätta sig in i andras situation och inspirera till förändring.

– Fokus är på positivitet, att lyfta det positiva, säger Moa Ribjer.

Projekt om corona

Totalt har 150 ungdomar varit Förändringsagenter under sommaren och de har startat 40 projekt. Här är tre exempel. Det första heter Coronapositiv. De fyra ungdomarna i gruppen hade själva upplevt mycket gott under pandemin, men tyckte inte att det blivit lyft och ville få fram det positiva som hänt.

– Jag är väldigt nöjd med vårt podcastavsnitt och väldigt nöjd över att vi fick en minister att medverka (arbetsmarknadsminister Eva Nordmark). Resultatet blev faktiskt ännu bättre än jag förväntat mig i början av projektet, säger Albin Zymberi.

Många lärdomar

Albin Zymberi var projektledare för gruppen och har lärt sig många saker.

– I min roll som projektledare har jag utvecklat förmågan att lyssna på alla och försöka kompromissa så att alla blir så nöjda som möjligt. Rollen har även inneburit att jag behövt ta ett större övergripande ansvar för hela projektet. Jag har också utvecklat förmågan att ta kontakt med olika människor, bland annat media och olika personer vi ville ha med i podden. Det har varit väldigt lärorikt och roligt att jobba på detta sätt och jag skulle gärna göra det igen.

Tryggare framtid för tjejer

Projektet TFFT ville skapa en tryggare framtid för tjejer och valde att använda Tik Tok som plattform för att nå ut.  De gjorde bland annat självförsvarsvideor och fejksamtal på Facetime för tjejer som är rädda att gå ensamma hem.

– Jag tycker att sommarjobbet var väldigt kul och lärorikt. Man får lära känna många nya vänner. Jag har lärt mig mycket om att tänka utanför boxen och även utvecklats mycket med att våga prata och presentera inför människor, säger Malak Bader.

Fick stor spridning

TFFT fick stor spridning med över 800 000 visningar, 100 000 gillamarkeringar och 6000 följare.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet av vårt projekt då det uppskattades väldigt mycket och växte till ett stort konto där följarna fortfarande ökar. Många vill att vi fortsätter med projektet och gör fler videor, säger Malak Bader som absolut skulle kunna tänka sig att arbeta på liknande sätt igen.

“En ögonöppnare”

I projektet Alla för en, AF1, var tre av medlemmarna från Angered och trötta på att Angered ses som ett problemområde.

– Mitt projekt i sig var jätteroligt, för det första hade min grupp väldigt bra arbetsklimat och stor respekt för varandra. För det andra var projektet en ögonöppnare. Jag som själv inte är från Angered fick en helt annan bild. Jag var projektets målgrupp, de som endast ser vad medierna säger: skjutningar, narkotikabrott, dåliga skolor och så vidare. Genom projektet så vet jag med 100 procents säkerhet att det finns en enorm kärlek, gemenskap och kämparanda i Angered som inte är visas i media, säger Alva Halmearo.

Lyfte det positiva med Angered

Gruppen ville lyfta det positiva, att det går att växa upp i Angered och lyckas.

– Vi producerade en film och även fem intervjuer. Resultatet är jag utomordentligt nöjd över, inte konkret att vi fick så här många visningar utan mer i den mån att vi lyfte dessa människor. Vi intervjuade fantastiska människor med så otroliga berättelser och att kunna säga att deras berättelser är ute i media på grund av vårt projekt är väldigt coolt, säger Alva Halmearo som bland annat lärt sig hur viktigt det är med ledarskap och att ta vara på varje möjlighet man får.

Utvärderingen är klar

Samarbetet mellan Förebildarna och Arbetsmarknad och vuxenutbildning sker genom IOP som står för Idéburet offentligt partnerskap. Sammanställningen av deltagarnas upplevelser och lärdomar är klar.

– Statistiken visar att 96 procent av deltagarna har ökat sin förståelse för vad de kan skapa på egen hand, vilket är det huvudsakliga målet med utbildningen, säger Moa Ribjer.

Lavin, Elin och Ida från projektet Tryggare framtid för tjejer, TFFT.