Ordnar jobbmässa på Radar72. Hur blir man polis? Vad gör egentligen de som jobbar i tullen? Vad krävs för att komma in vid försvarsmakten? Flera ungdomar, som är aktiva på ungdomens hus Radar72 i Kviberg, funderar på en framtid inom ett uniformsyrke. ”Vi skulle vilja ordna en jobbmässa”, sa de till sina fritidsledare. Nu har ungdomarnas idéer blivit verklighet.

Onsdagen den 26 september blir det Jobbmässa på Radar72 med representanter för ett sex uniformsyrken och vuxenutbildningen. Stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg håller i trådarna och försvarsmakten, tullverket, polisen, räddningstjänsten, ambulanssjukvården och två vaktbolag kommer att vara på plats.

Genom verksamheten Människan bakom uniformen, MBU har ett femtiotal ungdomar i åldern 15-20 år i Kortedala-Bergsjön blivit engagerade och fått ökad kunskap om hur olika samhällsinstitutioner fungerar i praktiken. Många av ungdomarna fortsätter som ambassadörer för MBU och de är angelägna om att fler ungdomar ska få möjlighet att komma i kontakt med och lära sig mer om uniformsyrken.

Viktigt med personlig kontakt
– Det finns äldre ungdomar, som är för gamla för att komma med i MBU. Nu kan de komma på mässan och vi kan vara en hjälpande hand, säger Abed Allatif Salem, 20 år.

Abed är helt fokuserad på bli polis. När han var liten var det en pojkdröm, men nu är planerna mer realistiska.

– Mina framtidsplaner är att bli polis. När jag gick med i MBU fick jag lära mig mycket och så träffade jag sådana som jobbar i yrket. Det satte sig i huvudet. Jag gillar att arbeta med människor och jag vill hjälpa till, förklarar Abed.

På mässan kommer det att finnas både yrkesfolk och studie- och yrkesvägledare. Möjligheten till personlig kontakt är viktig.

Jobbmässa på hemmaplan
– Man får mer information om man får prata direkt. När poliser och brandmän jobbar på stan ser man bara en uniform och förstår inte hur de är som människor. Genom MBU har vi sett att de är vanliga trevliga personer, säger Maida Cucovic, som siktar på att bli kriminolog.

Steget att söka upp en yrkesvägledare eller kontakta en möjlig framtida arbetsgivare är mycket stort för många ungdomar. MBU-ambassadörerna är därför angelägna om att jobbmässan ska vara på Radar som är ungdomarnas eget hus.

– Här känner sig ju ungdomarna hemma och de vet att deras vänner också ska hit. Vi ambassadörer kommer att vara här och hjälpa till, berättar Martin Georg Hanna, 18 år, som har varit med i MBU i tre år och funderar på att bli socionom.