Tre skolor i Göteborg kommer att få en sydostasiatisk kulturimpuls i vår. Det är en grupp kambodjanska ungdomar som under resten av terminen ska medverka i flera olika projekt på Buråsskolan, Högsboskolan och Guldhedsskolan.

De fyra kambodjanerna ingår i ett ungdomsutbytesprogram, Youth Partners in Development, som drivs med stöd av det svenska biståndsorganet SIDA.

Programmet vänder sig till unga vuxna mellan 21 och 26 år som vill arbeta med interkulturell förståelse och under de senaste åren har Kambodja varit Sveriges partnerland.

Ska arbeta med hållbar utveckling

Sedan i januari i år har programmets svenska deltagare befunnit sig i Kambodja. Där har de parats ihop med sina kambodjanska kollegor och tillsammans har ungdomarna arbetat med olika samhälls- och miljörelaterade projekt – exempelvis HIV/Aids, renovering av en skola och engelskaundervisning.

I dagarna reser hela gruppen till Sverige för att arbeta med liknande projekt här under drygt två månader. Nio av deltagarna, fem svenskar och fyra kambodjaner, placeras i Göteborg, där de ska bo hos olika värdfamiljer.

På Buråsskolan och Högsboskolan ska deltagarna fram till sommaren arbeta med projekt som handlar om hållbar utveckling och rättvis handel. På Guldhedsskolan kommer programmets deltagare att engagera sig i en tjejgrupp samt i dans- och teaterverksamhet.

I Göteborg för första gången

En svensk-kambodjanskgrupp ska också vara verksam på Sesam-huset, inom projekt som har med HIV/Aids, sex och samlevnad att göra.

– Deltagarna kommer även att driva egna ideella projekt under sin tid i Göteborg. De är ganska självgående, förklarar Malin Stråle, som är koordinator för programmet i Göteborg.

Detta är första gången som utbytesprogrammet placerar deltagare i Göteborg, men tidigare år har ungdomarna i andra svenska kommuner bland annat arrangerat kultur- och integrationsfestivaler och arbetar med minröjningsprojekt bland annat.

Internationellt perspektiv

Deltagarna i programmet kan enligt Malin Stråle främst bidra med ett internationellt perspektiv på många av de frågor som skolan arbetar med, som demokrati och hållbar utveckling.

De kan också inspirera ungdomar att engagera sig i internationella frågor. I mitten av juni avslutas årets program och kambodjanerna reser hem.

– Men vi vet att de flesta behåller kontakten med sina svenska samarbetspartners och även med sina värdfamiljer, säger Malin Stråle.