För första gången samlas Skandinaviens riktigt unga danstalanger i en och samma föreställning med klassisk och neo-klassisk balett. Den 19 oktober kommer dansare från Köpenhamn, Oslo och Göteborg att lysa upp vattnet mellan städerna i föreställningen Mareld på Lorensbergsteatern.

Det är den kommunala grundskolan Svenska Balettskolan i Backa som har tagit initiativ till detta möte mellan fyra skolor för professionell dansutbildning på grundskole- och gymnasienivå.

Hoppas på djupare samarbete

Det är tunga nordiska namn det är frågan om: Det Kongelige Teaters Balletskole, Ballettskolen på den Norske Opera, Kunsthøgskolen i Oslo – och Svenska Balletskolan.

– Vi hoppas att detta ska vara början på ett djupare samarbete, säger Svenska Balettskolans rektor Olof Stigert.

Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo kommer med 16 elever från årskurs nio och tio. Från dansutbildningen på Kunsthøgskolen i Oslo kommer tio dansare, bland annat Klara Mårtensson som tidigare gått på Svenska Balettskolan.

Ser fram emot föreställningen

Bland de unga norska dansarna finns också fjolårets vinnare i klassen 13–14 år i baletttävlingen i franska Grasse, Gina Storm Jensen.

”Ballettskolesjef Knut Breder, gruppenes ballettlærere og de medvirkende elever ser med stor forventning frem til den første fellesnordiske ballettforestilling for unge talenter”, har Ballettskolen på den Norske Opera hälsat till Svenska Balettskolan.

Det Kongelige Teaters Balletskole i Köpenhamn kommer med två dansare, Louise Brorsen och Sebastian Haynes. De ingår i Det Kongeliges barnkompani – Kompagni B – som är världens första danskompani knutet till en nationell balettskola, enligt Det Kongelige.

Olika nummer från varje skola

Föreställningen den 19 oktober kommer att vara sammansatt av olika nummer från varje skola.

– I framtiden kanske vi kan hitta en form där våra elever kan repetera sina roller på sina hemskolor, för att sedan kunna dansa i gemensamma nummer här i Göteborg, hoppas Olof Stigert.