På torsdag börjar Euroskills. 500 tävlande, 1700 domare och experter och förhoppningsvis upp till 45000 besökare. Den 1–3 december är det dags för Euroskills Göteborg. En tävling där ungdomar från hela Europa gör upp i yrkes-EM för 35 olika yrken.

Lena Sjöstrand, projektledare på Göteborg & Co, har bråda dagar. Redan har såväl tävlande som domare och experter anlänt till tävlingsarenan på Svenska Mässan.

4EEA_2.jpg
– Jag blir så inspirerad av dessa unga vuxna. De har så mycket drömmar om sin framtid. De visar verkligen att en yrkesutbildning är något som ger möjligheter och skapar goda förutsättningar för ett bra liv.

Från stenhuggeri till halmtak
I yrkes EM tävlas det inom 35 olika yrken. På plats finns allt från stenhuggare till VVS-montörer, robottekniker, florister, undersköterskor, vattenreningstekniker och halmtaksläggare. Inom sina respektive yrken ska de inför granskande domare och experter visa upp sin yrkesskicklighet i olika grenar.

Förutom tävlandet är evenemanget ett sätt att låta besökarna inspireras och lockas av yrkesutbildningarnas möjligheter. Till arbete, eget företagande, fortsatta studier och individuell utveckling.

Det är första gången Euroskills arrangeras i Sverige. Genom den ges möjligheten att för ungdomar i Göteborg och Sverige att bekanta sig med yrken där det i dagsläget är svårt att rekrytera och där det finns behov av en strategisk kompetensförsörjning för framtiden.

– Statsminister Stefan Lövén kommer hit och inviger och bara det säger något om hur stort detta evenemang är. Det är ett samhällsevenemang som lyfter viktiga frågor för samhället, säger Lena Sjöstrand.

1996.jpg