”Jättehärligt att bli invald”. Valet till Göteborgs ungdomsfullmäktige är klart. I år var det hård konkurrens om platserna, med 30 procent fler kandidater än förra året. “Jättehärligt att bli invald. Det är bästa sättet att lära känna ett nytt land och att få vara med och förbättra för ungdomar”, säger 17-åriga Daria Volovyk som ursprungligen kommer från Ukraina.

Ungdomsfullmäktige i Göteborg består av 81 ledamöter och 20 ersättare. De är de ungas röst i Göteborg och att vara med i ungdomsfullmäktige ger dem en chans att påverka. De som är med är mellan 12 och 17 år och de väljs för ett år.

Över 9000 unga röstade

Valet till ungdomsfullmäktige ägde rum under november 2023 och nu är resultatet klart. Av 48 011 röstberättigade röstade 9031 ungdomar, det vill säga 18,81 procent. En av de nya ledamöterna är Åke Kettil Wallström som är 16 år, går på Ingrid Segerstedts gymnasium och representerar Centrum.

– Jag hade en lärare på högstadiet som tidigare haft elever som varit med i ungdomsfullmäktige. Hon uppmuntrade oss till att ställa upp i valet och jag funderade på att göra det i 9:an. Då kände jag att jag var för upptagen för att ta på mig det ansvaret som UF kräver, men det här året kände jag mig mer redo att vara med och påverka.

Hur känns det att ha blivit invald i ungdomsfullmäktige?

– Jag var från början inte helt säker på om jag över huvud taget skulle bli invald, men när fler och fler röster kom in hamnade jag högre och högre upp på resultatlistan. Till slut visade sig att jag hade fått flest röster i hela Göteborg. Detta gjorde mig mycket stolt och visar på att många höll med om mitt budskap. Nu gäller det att kämpa för alla som röstat på mig!

Vad vill du driva för fråga?

– Mitt största fokus under kampanjen och mitt största fokus nu när jag är invald handlar ungas tillgång till kollektivtrafiken. Det frustrerar mig att de busskort vi får av kommunen bara räcker vardagar klocka 4 till 22 och i zon A. Alla unga ska ha rätt att röra sig fritt och korten borde gälla dygnet runt, inklusive helg och gärna i alla 3 zoner.

Varför vill du driva den frågan?

– I samband med att jag börjat gymnasiet har jag börjat åka mer kollektivtrafik. När man har många vänner som bor långt borta blir det till slut fruktansvärt dyrt att åka runt hela tiden. Jag och min familj har råd med det, men det är inte alla unga som har det. Många väljer då mellan att stanna hemma eller att planka och riskera böter. Jag tycker att unga borde kunna spendera sin månadspeng på sånt som aktiviteter och godis, inte på busskort!

Erfarenhet från Ukraina

Daria Volovyk har också blivit invald för första gången i ungdomsfullmäktige. Hon är 17 år, går språkintroduktion på Angeredsgymnasiet och representerar Nordost.

– I min hemstad Trostyanets i östra Ukraina hade vi något som liknade ungdomsfullmäktige, så jag vet hur det fungerar och hur man skapar förändringar tillsammans. Det är alltid svårt att flytta till ett nytt land och lära känna en ny kultur med nya regler och traditioner. Det bästa sättet att göra det är att engagera sig och då är en perfekt start  att vara med i ungdomsfullmäktige.

Hur känns det att ha blivit invald i ungdomsfullmäktige?

– Det känns underbart och jättehärligt. Jag tänkte att det kanske skulle bli svårt med språket och att de andra inte skulle förstå mig, men det gick bra första gången vi sågs på politikerutbildningen.

Vad vill du driva för frågor?

– Skola och fritid är viktiga frågor för mig. Jag vill att ungdomar ska få bättre stöd i skolan, så att de klarar av den och inte riskerar att hamna i kriminalitet. Av samma anledning behövs det aktiviteter eller någonstans för ungdomar att vara på fritiden. Jag vill också att mensskydd ska vara gratis i skolan och jag tror att det vore bra med extra hälsalektioner, så att tjejerna vet att de alltid kan gå till skolsköterskan och inte drabbas av panik.

Politikerutbildning

Den 2-3 december gick ledamöter och ersättare en politikerutbildning för att förbereda sig för nästa års arbete.

– Det var intressant att få lära sig mer om hur ungdomsfullmäktige fungerar. Jag tror till exempel inte många vet att våra stormöten sker i Börshuset eller att vi får en budget på 300 000 kr som vi får besluta om, säger Åke Kjettil Wallström.

– Det var roligt och vi lärde känna varandra genom olika aktiviteter och vi diskuterade frågorna som vi driver. Jag ser fram emot att lära mig mer om hur det fungerar i Sverige, det kommer göra det lättare att leva här, säger Daria Volovyk

Vad ser ni mest fram emot i ungdomsfullmäktige?

– Jag längtar väldigt mycket till det första stormötet. Stormötet är tydligen väldigt likt riksdagen, med motioner och debatt. Det ska bli väldigt spännande att se exakt hur det fungerar och kunna vara med att påverka vad som beslutas, säger Åke Kjettil Wallström.

– Jag hoppas och tror att vi tillsammans kommer att förbättra mycket för unga i Göteborg. Att hjälpa dem att lyckas bättre i skolan, att de känner sig trygga när de går ut och har en bra fritid, säger Daria Volovyk.

Ungdomsfullmäktige väljer ett nytt presidium på första årsmötet i februari.

Stormöte med ungdomsfullmäktige i börssalen 2022. Foto: Lo Birgersson