”Allt är bra grejer”. Efter fyra månader har stadsbyggnadskontorets virtuella sajt ”Min Stad” haft 7000 unika besökare. Nu sprids kommunikationsmodellen till skolorna och andra kommuner visar redan stort intresse att ta efter.

Det var den 29 maj som stadsbyggnadskontoret lanserade sin nya sajt ”Min Stad”. En debattarena tänkt att ge alla intresserade möjligheten att via en virtuell fotorealistisk modell dela med sig av sina tankar kring stadens utveckling.

2110_2.jpg
– Man kan sätta en punkt på kartan och visa var man vill bo, cykla eller uppleva kultur till exempel. Men man kan även lägga in ytor eller volymer och med klossar bygga egna kvarter, säger Eric Jeansson som är chef för Geografiska informationssystem på stadsbyggnadskontoret.

Fler män än kvinnor hittills
De nya möjligheterna har snabbt mött uppskattning och Eric Jeansson är imponerad av den höga kvaliteten på inläggen:

– I stort sett allt är bra grejer och många är inne på sajten både länge och ofta.

Eftersom besökarna loggar in via facebook har Eric Jeansson och hans kollegor kunnat notera att de flesta som aktivt delar med sig av sina synpunkter är i åldersspannet 30-40 år.

– Hittills har det varit fler män än kvinnor som medverkat, men vi hoppas att tjejerna hittar in framöver.

”Vi vill gärna att skolorna ska använda Min Stad”
En väg att nå nya målgrupper är besök i skolor. Eric Jeansson har själv just genomfört ett antal föreläsningar på Schillerska gymnasiet där eleverna använder Min Stad som en del av undervisningen och låter projektarbeten komma sajtens besökare till del.

– Jag berättade bland annat om vad vi gör på stadsbyggnadskontoret och visade eleverna hur de använder verktyget. Vi vill ju gärna att alla skolor i staden ska använda Min stad – de är en viktig del av Göteborg.

Samtidigt som arbetet med att nå ut till göteborgarna går vidare visar det sig att intresserade runt om i världen redan hittat in och förmedlat sina tankar. En tjej i Colombia lät till exempel bygga ett hus på Hisingen, men bland besökarna märks också amerikaner, polacker och folk med hemvist i Australien och Nya Zeeland.

Många kommuner vill veta mer
Projektet Min Stad fick en flygande start i våras och blev prisat vid en internationell konferens redan innan projektet sjösatts.

– Vår sajt har ingen motsvarighet i hela världen, men det är rätt många kommuner som hört av sig och vill veta mer, säger Eric Jeansson.

I förra veckan fattades beslut om en fortsättning och etablering av Min Stad och stadsarkitekten Björn Siesjö tittar själv ofta in på sajten för att ta del av nya synpunkter om stadens ständiga utveckling.