Göteborgs Stads gästlärarvecka blir allt större. I år kommer 42 lärare från 17 länder och gör studiebesök på skolor, deltar i seminarier och träffar kollegor. Det är dubbelt så många som förra året.

-Vi ser gärna att veckan blir större och större, bara vi inte tappar i kvalitet. Vår vision är att Göteborg ska vara ett pedagogiskt centrum för lärare från hela världen, säger Gunilla Engberg, internationell samordnare på Enheten för mångkulturell utveckling, Frölunda stadsdelsförvaltning.

Blev internationell i fjol

I år hålls gästlärarveckan 19-24 september. Den är från början en internordisk vecka med lärarutbyten och lägerskolor för elever i årskurs 9, som funnits i mer än 20 år.

Men förra året utvidgades den till att bli internationell och i år kommer lärare från bland annat Iran, Turkiet, Österrike, Serbien och Bosnien. Däremot ingen från Irak.

-Vi fick flera anmälningar från Irak, vilket vi tyckte var spännande. Men det stupade tyvärr på de krav som Schengenavtalet ställer på ekonomiska garantier och sjukförsäkringar, berättar Gunilla Engberg.

Kraven gjorde att de irakiska lärarna dra sig ur av ekonomiska skäl.

– Så nu blir det mest lärare från EU-länder, vilket är lite tråkigt.

Europeiskt samarbete inom Comenius

-Men vi är glada över att det kommer lärare från till exempel Iran och Bosnien, eftersom vi vill att invandrarbarn i våra skolor får träffa lärare från sina hemländer, säger Gunilla Engberg.

De utländska lärarna har varsin värdlärare som tar hand om dem. Under veckan får gästlärarna följa undervisningen i olika grundskolor och gymnasier, sammanlagt ett 20–tal. De guidas runt i Göteborg och bjuds på kulturafton på Gunnebo slott.

Flera av de utländska lärarna deltar i EU-projektet Comenius om samarbete mellan europeiska skolor.

-På så vis kan de få resa och uppehälle betalt av programkontoren i sina länder, berättar Gunilla Engberg.