Backegårdsskolan först ut i Göteborg. Max tre dagar i samma kommun, sedan måste familjen flytta. Så såg den svenska lag ut som fram till 1959 tvingade romer att ständigt vara på resande fot runt om i Sverige. Det och mycket mer får eleverna i Backegårdsskolan i Bergsjön lära sig mer om, när familjen Kalderas vagn står parkerad på skolgården och gör livet som rom begripligt och konkret.

– Det här är en sån toppengrej! Rektorn Gunilla Beijar är eld och lågor över hur den första veckan efter påsklovet har utvecklat sig på Backegårdsskolan i Bergsjön.

34B6.jpg
Fast överraskad är hon inte, för redan i höstas hade man ett veckolångt besök av Erland Kalderas, som berättade för eleverna om romernas situation förr och idag, och det besöket gav mersmak.

Nu har man rustat upp en vagn som är identisk med den familjen Kalderas levde i under många, många år, och hans mamma Monica är med och berättar hur det var för en familj med fem, sex barn att bo och ständigt resa i en vagn på 16 kvadratmeter utan att få stanna på samma ställe i mer än max tre dagar.

Dessutom har varje klass på Backegårdsskolan lektioner i biblioteket där de bland annat får klä sig i romska kläder och pröva på sådant som romska barn gjorde när de tvingades flytta runt.

Läroplanens intentioner på riktigt
6AD8.jpg
– För en pedagog är ett sådant här besök verkligen guld värt! Läroplanen uppmanar oss att lära eleverna hur olika minoriteter lever, och så får vi det serverat på fat på det här sättet! Det blir begripligt för barnen, som lätt kan sätta sig in i de romska barnens situation, säger Gunilla Beijar, som dessutom har ett nytt läromedel om romer från Skolverket till sin hjälp.

På Backegårdsskolan går 320 elever mellan förskolan och årskurs sex, och av dem har ett 60-tal romskt påbrå, liksom två vuxna i personalen. För dem, liksom för övriga elever och vuxna på skolan, har mötet med den romska kulturen varit ett sätt att lära sig av historien och förstå nuet.

– Romernas historia är intressant, spännande, allvarlig, verklig och i högsta grad aktuell, så vi är väldigt glada och tacksamma för att familjen Kalderas hjälper oss med att förstå den på det här levande, positiva och påtagliga sättet. Jag hoppas verkligen att andra skolor runt om i Göteborg och landet också tar chansen att ta del av den möjligheten, säger Gunilla Beijar.

5570.jpg

Monica Kalderas berättar för elever och lärare på Backegårdsskolan.

607C.jpg

Den upprustade vagnen är 16 kvadratmeter stor och inredd som den vagn som familjen Kalderas levde i och reste runt med i många år.