Forskarlegenden Jane Goodall, som ägnat mer än 40 år av sitt liv åt att studera vilda schimpanser, inviger Vetenskapsfestivalen den 4 maj. Hennes upptäckter har revolutionerat forskningen och hon har engagerat människor världen över i kampen mot utrotningen.

– Vi är jätteglada att just Jane Goodall, som tack vare vårt samarbete med Nordens Ark, kan komma och inviga festivalen. Hon är en otrolig kvinna med ett livsverk som skapar en positiv attityd till forskning och vetenskap, säger Anna Forsgren, programansvarig för Vetenskapsfestivalen.

Upprättat flera forskningscentra

Brittiskan Jane Goodall var 25 år när hon kom till Tanzania 1960 för att studera schimpanser. I dag står hon bakom många upptäckter, framför allt redskapsanvändningen, som kraftigt bidragit till att sudda ut gränserna mellan människor och apor.

I över 40 år har hon bott tillsammans med schimpanserna och utvecklat en helt unik vänskap med dem. Jane Goodall har upprättat flera forskningscentra och har också skrivit ett antal böcker och medverkat i flera filmer.

Delar ut pris i skoltävling

Apforskningen är högaktuell. Nyligen bevisade forskare från Lunds universitet att även andra djur än människor kan planera för framtiden. Genom observationer av schimpansen Santino i Furuviks djurpark fann man att denne samlade stenar som han dagen efter försökte kasta på besökarna.

Klockan 12 den 4 maj finns Jane Goodall på plats i Nordstan för att presentera sin verksamhet, öppna festivalen och dela ut pris i Vetenskapsfestivalens skoltävling. Programmet för Vetenskapsfestivalen släpps i april.

Fakta | Internationella Vetenskapsfestivale n
•Vetenskapsfestivalen hålls den 4-15 maj 2009 för 13:e året i rad.
•Den är ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang och Sveriges enda i sitt slag.
•Huvudmän: Chalmers, Göteborgs universitet,
Göteborg & Co Näringslivsgruppen,
Business Region Göteborg, Vetenskapsrådet, KK-stiftelsen och Riksbankens Jubileumsfond.