Spel, lek och party är nyckelorden när den tolfte vetenskapsfestivalen på måndag 14 april invigs med ett världsrekordförsök i dataprestanda. Rekordförsöket till trots - festivalens mest spektakulära programpunkt är det 15 timmar långa nätverkspartyt i Nordstans köpcenter nästa helg, natten mellan lördag och söndag.

Dreamhack är en organisation som med framgång i flera år ordnat gigantiska nätverksfestivaler i Jönköping. Tusentals unga söker sig till arrangemanget som fått världsrenommé och hamnat i Guinness rekordbok.

Flytande kväve ska ge rekordprestanda

– Nu kommer Dreamhack till oss i Nordstan. Hela veckan kan man komma till deras mini-LAN (LocalAreaNetwork) för att koppla upp sig och spela spel, säger festivalens informatör Jenny Skånberg.

Men spel är inte bara lek – till Dreamhacks arrangemang dras morgondagens tekniker och ingenjörer. Därför har deras satsningar också kommit att utvecklas till en rekryteringsplats för företag.

Världsrekordförsöket då? Den här gången går det ut på att med hjälp av flytande kväve kyla ner datorns processor och på sätt ge datorn tidigare oöverträffad prestanda. Men festivalen och Dreamhack bjuder också in till ett LAN-party mitt i Nordstans köpcentrum.

– Vi kör igång kl 19.00 på lördag och räknar med att hålla på till klockan 10 på söndagen, säger Jenny Skånberg.

Öppenl experimentverkstad på Chalmers

Arrangemanget är en av få programpunkter som är avgiftsbelagd. Hugade partydeltagare anmäler sig på Dreamhacks webbplats (se länk nedan).

Bland över 300 programpunkter på över 50 ställen finns det förstås en rad andra arrangemang som uppmanar besökarna att själva ta aktiv del.

Det bästa exemplet är kanske Experimentverkstaden i Betonghallen på Chalmers där alla de 20 stationerna bygger på gästernas medverkan och klurighet. Forskare och experter från Onsala Rymdobservatorium, SKF och IBM står för några av utmaningarna.

Hallen är öppen för allmänheten under helgerna medan veckans övriga dagar är vikta för skolelever. Förra året sökte sig cirka 90.000 besökare till Vetenskapsfestivalen.

Fotnot:
Läs hela programmet för Vetenskapsfestivalen på länken nedan.

2415