Vinnaren koras på Liseberg. Hållbart, vegetariskt och med en budget på max 13 kronor per måltid. Det är några av kriterierna för den recepttävling som anordnas för alla förskole- och skolelever i Göteborg med omnejd. Senast den 29 april är ska tävlingsbidraget vara inskickat.

– Receptet ska kunna fungera som skolmåltid och bygga på svenska råvaror. Samtidigt får det gärna ha en tvist av världens mat, säger Pernilla Warberg, som är koordinator för tävlingen.

Alla skolor som vill vara med får sätta samman ett lag med som mest tio deltagare. I laget måste minst en pedagog och minst en köksmästare eller kock ingå. Resten ska vara elever.

Jury med kända kockar
I uppgiften ingår inte bara att ta fram en god, miljömässigt hållbar och näringsriktig måltid, utan receptet ska även översättas till minst ett främmande språk.

Vinnaren koras under matdagarna på Liseberg i mitten av maj.

– Det vinnande receptet kommer att utses av en namnkunnig jury, där bland andra Alexandra Zazzi och Mats Nordström ingår, säger Pernilla Warberg.

Lagas som avslutningsmiddag
Bakgrunden till tävlingen är att det i sommar kommer att hållas en stor internationell kongress i Göteborg, World Environmental Education Congress, WEEC2015. Kongressens tema är lärande för miljö och hållbar utveckling och runt 1 500 deltagare från hela världen väntas hit.

Kongressens arrangörer är Chalmers och Göteborgs universitet.

– De började fundera på hur man skulle kunna engagera regionens skolor i de här frågorna. Då kom idén att de skulle få tävla om recept som fungerar i skolmatsalen, men som också ska tillagas till delegaterna vid kongressens lite finare avslutningsmiddag, säger Pernilla Warberg.