Projektet DigIt lyfter digitala talanger. Vättleskolan firade i fredags att klass 5A vunnit förstapriset i skolprojektet DigIt med sin digitala app-lösning för hur man får människor att äta mer frukt och grönsaker. ”Vi valde en app så att man når fler människor med den. Alla använder mobiler idag”, säger eleven Yara.

Appen F&G visar hur många gram frukt och grönsaker en person ska äta varje dag. Den har information om på vilket sätt olika frukt och grönsakers är bra i text eller i film. Appen har också ett spel där man kan tävla med andra och samla poäng.

– Vi har alla jobbat tillsammans med att ta fram själva idén för appen. Vi lärde oss att samarbeta och lärde känna varandra bättre och lära oss mer om frukt och grönsaker, säger eleven Adam.

Hårt arbete bakom segern
Under två månader har eleverna arbetat med projektet. Läraren Shilan Tahir och skolans IKT-pedagog Fahim Rahman har hjälpt till.

– Det är inspirerande att se hur de jobbar tillsammans och kommer på många goda idéer. Eleverna är verkligen värda vinsten. De har jobbat på sina raster och till och med stannat extra efter skolan för att lyckas, säger Shilan Tahir.

Eleverna fick jobba i mindre grupper. Grupperna bestämde designen, texterna, den muntliga presentationen och film. Allt presenterades sedan för hela klassen där man röstade hur de skulle jobba vidare.

– Jag tycker det har varit bra att jobba i små grupper. Då fick alla vara delaktiga, säger eleven Yara.

Väver ihop skola och verklighet
Tävlingen ligger i linje med läroplanen om att elever utvecklar sin digitala kompetens och ger möjligheten att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och IT.
– Eleverna har inte använt sig av papper eller penna överhuvudtaget utan bara plattor och olika digitala läromedel. Klassen har verkligen visat vad de kan och tagit eget ansvar, säger Fahim Rahman IKT-pedagog.

– Det finns dåliga rykten om Vättleskolan ute. Vi ville bevisa att det inte är så som de tror. Vi bevisade att vi kan, avslutar eleven Adib.

Förutom äran fick klassen 10 000 kronor i prispengar.