Start i Frihamnen. Supervalåret, ”Muteborg”, Edward Snowdens avslöjanden och tankestyrda armproteser. Alltihop finns med i Vetenskapsfestivalen som drar igång på måndag 5 maj - med ett världsrekordförsök!
Frihamnspiren blir startpunkt för årets Vetenskapsfestival. På måndag kl 10 ska ”Kolossen i Frihamnen” stå klar, hög som ett sjuvåningshus och förhoppningsvis världens största pyramid i sitt slag.
Med inspiration från två av världens sju underverk – Kolossen på Rhodos och Cheopspyramiden – har 1 200 mellanstadieelever från Göteborgs tio stadsdelar byggt grundstenarna till kolossen, tillsammans med ingenjörer från Fraktalfabriken.
De sista av de 4 096 pyramiderna sätts på plats med lyftkran i Frihamnen. I så fall blir det världens högsta sierpinski-pyramid. (Se fotnot!)
Tre delar
Världsrekordförsöket är startskottet för Vetenskapsfestivalen, som består av tre olika delar: Ett skolprogram 5 – 16 maj, som i år har lockat 23 000 elever, ett fackprogram 6 – 8 maj samt ett program som är öppet för alla 7 – 11 maj.
Kolossen är även en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Den står alltså i Frihamnen, ett område som jubileumsåret 2021 ska ha 1 000 nya bostäder och arbetsplatser samt en jubileumspark.
Vetenskapsfestivalen arrangeras i år för 18:e gången. Det öppna programmet har temat ”Agera. Reagera. Interagera”.
– Ett spännande tema, inte minst med tanke på supervalåret, säger Jennie Turner, programansvarig för festivalen.
Civilkurage
– Vi tar upp även negativa sidor, mutor och korruption och annat som hänt. Och vi tittar på civilkurage, engagemang och hur det tar sig nya uttryck idag.
Ett område som får stort utrymme är interaktionen mellan människa och teknik.
– En trend är transparens, till exempel att vi i digital form lämnar ut så mycket information om oss själva utan att egentligen veta om det kommer att slå tillbaka på oss, säger Jennie Turner.
– Edward Snowdens avslöjanden har skrämt upp en hel värld – ändå fortsätter vi att dela information med andra.
3 D-printer
En annan trend kallas Big Data, att göra statistik av all den här utlämnade informationen – och snabbt kunna förutse stora skeenden i världen.
– Man kan se att en pandemi är på gång innan lokala sjukhus känner till den. Eller att Arabiska våren håller på att hända. Eller en kvinna kan märka att hon är gravid innan hon ens hunnit tala om det för sina vänner, därför att hennes köpbeteende förändras!
Samspelet mellan maskin och människa handlar också om att3 D-printer ”uppgradera människan”. Det kan vara allt från Google Glass till 3 D-skrivare som printar ut konstgjorda broskdelar. Sådana ”reservdelar till människan” är ämnet för en föreläsning i Nordstan fredag 9 maj kl 12.10.
– Nästa stora grej efter Googles glasögon är Googles linser. Å ena sidan fantastisk teknik, men också skrämmande när vi inte vet om någon filmar oss, säger Jennie Turner.
Armprotes
En annan spektakulär teknik visas fredag 9 maj kl 13 i Nordstan.
– En tankestyrd armprotes som utvecklats på Chalmers och som styrs via personens egna nerver, helt makalöst, säger Jennie Turner.
Vetenskapsfestivalen kallas Sveriges största kunskapsfest. Förra året lockade den 70.000 besökare till flera hundra föreläsningar, debatter, workshops och aktiviteter.
Det öppna programmet bjuder i år på 270 programpunkter, allihop med fri entré. Här kan man välja mellan att spela Minecraft, lyssna på föredrag om supermaterialet grafen eller höra statsvetare från Göteborgs universitet analyser supervalåret och opinionsläget.
Nya scener
I år går festivalens huvudstråk från Frihamnspiren till Nordstan, Pedagogen, Bio Roy och till det återöppnade Stadsbiblioteket med en ny scen. Stråket avslutas på Chalmers, där det finns en stor experimentverkstad.
– Totalt finns vi på ett 30–tal platser, från teatrar till Lisebergshjul och båtar på älven, säger Jennie Turner.
Kolossen i Frihamnen arrangeras av Vetenskapsfestivalen i samverkan med Göteborg 2021, de tio stadsdelsförvaltningarna, stadsbyggnadskontoret, Älvstranden Utveckling AB, Creatables och Fraktalfabriken.
På torsdag 8 maj arrangeras också en kvällsvandring i Frihamnen, kl 18 – 20. Stadsarkitekt Björn Siesjö och andra från stadsbyggnadskontoret berättar om Frihamnen, dess historia och planer för framtiden. Start vid Älvrummet, Kanaltorget 1.