Årets tema: Vad är vi? I oroliga tider växer vår aktivism och olika rörelser föds. Men vad är det som gör att vi väljer att ta ställning i vissa frågor? Den 17–22 april fokuserar årets vetenskapsfestival på vad det är som får oss att organisera oss.

Förra årets tema på Göteborgs vetenskapsfestival var tillit. Olika globala förtroendekriser belystes, såväl politiska som samhälleliga. I år följs det temat upp.

– Som en följd av olika kriser har en rad rörelser uppstått, alltifrån frivilligrörelser som tagit ansvar för flyktingsituationen till metoo. Med årets tema tar vi nästa steg och undersöker mekanismerna bakom hur vi organiserar oss, såväl frivilligt som i demokratiska system, säger Jennie Turner, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen.

70 000 besökare varje år
Årets Vetenskapsfestival undersöker bland annat hur stora nätverk samspelar, allt ifrån kommunikationen mellan kroppens celler till mekanismerna som styr vårt handlande i sociala medier.

Vetenskapsfestivalen är ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang med omkring 70 000 besökare. Festivalen som funnits sedan 1997 arrangerar tre program, ett för skola, ett för branschen och ett för allmänheten.

– Vetenskapsfestivalen en plattform för möten mellan allmänheten, forskarvärlden och beslutsfattare, där det finns utrymme för dialog, problematisering och problemlösning, säger Carl Johan Sundberg som är ordförande för Vetenskapliga rådet.

Vetenskapsfestivalen pågår mellan den 17–22 april med flera hundra programpunkter som öppet för alla och gratis.