Föreläsningar i luften. Vetenskapsfestivalen den 10-15 maj bjuder på ett par annorlunda inslag i år. 42 forskare tar plats i Göteborgshjulets gondoler och föreläser för slumpvis valda medresenärer under turen. I Nordstan blir det Kreativ stuga där besökarna får vara med och skapa under ledning av experter.

Årets tema på Vetenskapsfestival är kreativitet och de två huvudarenorna är Pedagogen vid Grönsakstorget och Nordstans affärscentrum.

En del forskare möter besökarna i luften, då Göteborgshjulets gondoler den 10 maj fylls med 42 forskare och 42 olika ämnen.

-Besökarna får stiga in i en gondol utan att veta vilken forskare de möter och sen får de 15 minuters föreläsning. Det är vårt sätt att fira att vi fyller 15 år och det är gratis som allt annat under festivalen, säger Anna Forsgren, programansvarig.

Kreativ stuga i Nordstan
Det blir också många spännande workshops. Kreativ stuga pågår hela veckan i Nordstan. Dar kan du utveckla och skapa idéer med hjälp av experter från olika fält, allt från musik till spelutveckling.

–Vi har själva testat och gjort en ”kreativ stuga” i miniformat som en del av förberedelserna och det är fantastiskt vad mötet mellan olika människor ger. Vi vill gärna vara en experimentarena för forskningskommunikation, säger Anna Forsgren.

Det blir också hundratals fördjupande samtal och föreläsningar med både svenska och internationella forskare. Det fullständiga programmet finns på webben (se länken nedan) och det tryckta programmet kommer ut den 26 april.