Tandläkarskräck, kommunicerande kaffekoppar, mänskliga rättigheter och mycket annat avhandlas under ett antal akademiska kvartar under hösten. En forskare från Göteborgs universitet föreläser om något från sin forskning under en kvart vid lunchtid på Wettergrens bokhandel.

Hör du till de vetgiriga men inte har tid att gå på långa kvällsföreläsningar? Då kan ”En akademisk kvart” vara något för dig.

Miniföreläsningar vid lunchtid

Varje torsdag lunch mellan halv ett och kvart i ett ges en miniföreläsning i någon av Wettergrens butiker, på Avenyn, i Nordstan eller på Västra Hamngatan.

Föreläsningsserien pågår under hela hösten och kan handla om så skilda ting som kommunicerande kaffekoppar och tandläkarskräck. Laddade ord, pilgrimsfalkar och Gustav Adolfsbakelser är andra ämnen som tas upp.

Mänskliga rättigheter – en förändringskraft?

Nu på torsdag, den 9 oktober, ställer filosofie doktor Elisabeth Abiri från Centrum för studiet av mänskliga rättigheter, frågan om mänskliga rättigheter är en förändringskraft eller bara tomma ord.

Människor över hela världen ställer alltmer krav på att deras mänskliga rättigheter ska respekteras menar Elisabeth Abiri, som kommer att prata om vilken roll mänskliga rättigheter spelar i dagens internationella system.

Små datorer överallt

Har du alltid längtat efter en kaffekopp som säger till när kaffet är lagom varmt? Eller en hylla som kan berätta var skruvmejseln ligger? Det är några områden där den nya tekniken kan användas.

Den 30 oktober berättar filosofie doktor Lars Erik Holmquist från IT-universitetet om framtidens små ”osynliga” datorer som kallas ubiquitous.

– Det betyder ungefär ”datorer närvarande överallt” och de kommer att finns lite varstans utan att man behöver lägga märke till dem, förklarar Lars Erik Holmquist.

Tandläkarskräck i december

Kajsa Henning Abrahamsson, universitetslektor vid Odontologiska institutionen berättar den 4 december om sin forskning kring den rädsla inför tandläkarbesöket som många människor upplever.

– För vissa leder tandvårdsrädsla och försämrad munhälsa till problem i det dagliga livet och till social isolering. Men det går att få bukt med tandvårdsrädsla, berättar Kajsa Henning Abrahamsson.

Så om du hör till de vetgiriga, ge dig själv en kvart i veckan och kom till Wettergrens Butiker på ”En akademisk kvart”.