Kommunikation är målet. Vilket språk förstås av flest människor? Tja, somliga påstår att det är fotbollen, som visserligen är en idrott men som på sitt sätt ändå har en förmåga att förbrödra och försystra. Just därför arrangerar Göteborgs Stad vuxenutbildning Studium varje år en fotbollsturnering mellan flera av stadens komvux- och SFI-studerande. I år är det legendaren Ralf Edströms tur att inviga evenemanget.

”Att öka kommunikationen mellan eleverna och främja fred, demokrati och respekt”. Så formulerade initiativtagaren Kelvin Banye syftet med turneringen när han 2008, som dåvarande elev på Studium, drog igång turneringen. Sex år senare har den lagom lättsamma men ändå prestigefyllda cupen vuxit till att locka både dam- och herrlag från åtta av Göteborgs vuxenutbildningsanordnare till förenande drabbningar.

– Turneringen fullgör verkligen sitt syfte, för den har fött ett engagemang och en gemenskap mellan de olika skolorna och studenterna som skulle vara väldigt svår att uppnå annars, säger Charlotte Simonsson, kommunikatör på Studium.

40D0.jpgI år avgörs matcherna den 15 maj på fotbollsplanen vid Karl Johanstorg i Majorna. Traditionen att låta någon ur den svenska dam- eller herrfotbollens nobless inviga turneringen upprätthålls genom att ingen mindre än dubble Guldbollen-vinnaren Ralf Edström leder ceremonin. Härom året sköttes den uppgiften av spelare från allsvenska Kopparbergs/Göteborg FC, och just det kvinnliga deltagandet i Studium Cup tror Charlotte Simonsson är extra betydelsefullt.

Oförglömliga erfarenheter målet
– Alla åtta skolor som deltar i turneringen ställer upp med både dam- och herrlag och har deltagare från världens alla hörn. Med tanke på att det i många kulturer är långt ifrån självklart att kvinnor får delta i sådana här evenemang tycker jag att det är extra viktigt och roligt att det är så många damlag som ställer upp, säger Charlotte Simonsson.

För många av deltagarna ligger det därför nära till hands att ett annat av grundarens syften med turneringen uppfylls: ”Att göra en erfarenhet vi sent kommer att glömma”.

De deltagande lagen kommer från skolorna ABF, Cuben, Eductus, Hermods, Folkuniversitetet, Göteborgs Folkhögskola, Lernia och Studium.

1342_2.jpg