Populär läsestuga för unga. ”Jag vill läsa mer!”, säger elvaårige Daniel Varga när barnbibliotekarien Ingrid Forsberg slutar läsa. Han och tio andra killar i åldrarna 11-13 år samlas en gång i vecka på Hisingens bibliotek för att läsa tillsammans. Intresset var till en början svalt men har växt till något som Ingrid Forsberg inte förutsåg.

I bibliotekets ungdomsrum är det livligt. De elva killarna pratar, skrattar, dricker cola och mumsar på kex. Just nu håller gruppen på all läsa den lättlästa versionen av bästsäljaren Jag är Zlatan om fortbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.

– Det är roligt att vara här och att lyssna. Och när vi läser Zlatan få vi veta hur det gick till när han blev fotbollsspelare. Det vill jag veta, säger Anas Metour, tolv år.

– Ja, Zlatans bok är spännande och så är det roligt att lyssna, fyller elvaåriga Malik Yapisan i.

Skola och bibliotek samarbetar
De är två av dem som har kommit till biblioteket för att delta i läsestugan, ett samarbete mellan Bjurslättskolan och Hisingens resursbibliotek. Läsestugan är en del av stadsdelsförvaltningens arbete med läsfrämjande insatser för att på olika sätt uppmuntra till läsning bland barn och unga.

I läsestugans fall handlar det om att övervinna motståndet mot läsning och ge upplevelsen att läsning inte behöver vara något svårt och jobbigt.

– Om detta bara kan plantera ett frö till vidare läsning hos dem som kommer hit, då är det bra, säger Ingrid Forsberg.

Stor efterfrågan
I skrivande stund har läsestugan bara pågått i ett par veckor och antalet deltagande elever från Bjurslättskolan har varit upp emot tjugo stycken per gång. Ingrid Forsberg berättar att eleverna ofta kommer och går på grund av träningar och sena skoldagar.

Men hon tycker det är roligt att intresset är så stort för läsestugan, som har antagit en proportion som hon inte förutsåg.

– Blir det för många barn i gruppen så blir det lätt stimmigt. Men det finns en efterfrågan och vi kanske får starta en till grupp, säger hon.

Vad är det då som är så bra med läsestugan?

– Det är bättre att läsa här än att läsa hemma. Det är lugnare eftersom det är ett bibliotek, säger Anas Metour.

Och mycket riktigt tystnar killarna snart efter att Ingrid börjar läsa. Några av dem håller i Zlatanboken och följer med i texten när Ingrid läser högt. Andra bara lyssnar. Någon hostar, och någon glider längre ner i sin fåtölj. De är intresserade, det märks. Och när Ingrid läser om Zlatans bil, en röd Ferrari 360, mumlar flera av killarna ”Wow!”, imponerade av den häftiga bilen.

En egen scen i fantasin
När jag frågar snart tolvåriga Rozh Aulla vad som är det bästa med att komma till läsestugan svarar han att ”man ju inte behöver läsa själv när Ingrid läser”.

– Man kan göra sin egna lilla scen i fantasin, säger han och drar i sin Star Wars-mössa.

Alla killarna är överens om att de vill fortsätta vara med i läsestugan när Zlatanboken är utläst. Men vilken bok de ska läsa efter denna, det vet inte Ingrid.

– Det får vi diskutera, säger hon.

– Jag tycker vi ska läsa en bok om Messi, säger Anas Metour, och syftar på en annan känd fotbollsspelare, Lionel Messi.