Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-08-23]

Utställning för alla sinnen öppnar på Frölunda Kulturhus

Känn stranden och solen. På lördag 24 augusti är det invigning i Frölunda Kulturhus av utställningen Sinnerligt – där besökaren får använda alla sina sinnen. Utställningen är en del i ett projekt som vill skapa mer konst för barn och unga med svåra intellektuella och kognitiva funktionsvariationer. 

Syn, hörsel, känsel, lukt och fysisk närvaro. Utställningen Sinnerligt utgår från konstverket Staffin Beach av Greta McMillan, en ung skotsk konstnär som använder avancerad teknologi för att digitalt skapa konst med sina ögonrörelser.

– Greta McMillans verk är inspirationen till bildkonstnären Laura Blakes och scenkonstnären Ellie Griffiths installationer i utställningen, säger Britta Andersson, kulturproducent på Frölunda Kulturhus.

Installationerna och rummen i utställningen gör att besökaren på olika sätt får uppleva stranden fysiskt.

– Till exempel kan man gå in i ett tält med en guldig sandstrand och lägga sig och känna solstrålarna. Man kan också lukta på havet, höra havsbruset, känna på tång med mera.

Två föreställningar
Alla grundsärskolor i Göteborgs Stad är inbjudna på visning av utställningen, som övrig tid är öppen för allmänheten. Sinnerligt ingår i projektet Scen:se vars syfte är att skapa konst och kultur för alla människor oavsett funktionalitet.

10–14 september visas också två föreställningar på Frölunda Kulturhus som ingår i projektet. Det är Stranden och Shakespears hjärtslag.

– Stranden är en interaktiv och multisensorisk föreställning. Skådespelarna är tränade för att kommunicera och ta tillvara publikens reaktioner, vilka de än är. Publiken består av max sex unga personer med varsin medföljare, säger Anne Svanholm, kulturproducent på Frölunda Kulturhus.

Invigning klockan 14–16
Även till de två föreställningarna är grundsärskoleklasser inbjudna. Men 14 september finns en offentlig visning av Shakespears hjärtslag som riktar sig till barn med diagnoser inom autismspektrumet.

– Det kan finnas föräldrar som vill komma med sina barn, då hör man av sig till kulturhuset och bokar.

På invigningen av Sinnerligt 24 augusti klockan 14–16 deltar bildkonstnären Laura Blake och Eva von Hofsten, projektledare Scen:se, medverkar och berättar om utställningen och projektet. Utställningen, som tidigare visats på Hälsinglands museum pågår i Frölunda Kulturhus till 29 september.

I övrigt rullar ett välfyllt program på under hösten med bland annat författarfrukostar, babymåleri och en musikalisk teaterföreställning om Ester Blenda Nordström.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling