Allt fler politiker i Göteborg har invandrarbakgrund. Antalet röster på invandrarkandidater i höstens val har ökat med 60-70 procent vilket tyder på att den negativa utvecklingen har bromsats upp eller till och med vänt. Det visar ett första delresultat från den analys av valet till Göteborgs kommunfullmäktige som Demokratiprojektet just nu genomför.

– Många tecken tyder på att den negativa utvecklingen har bromsats upp eller till och med vänt, säger Anders Martinson, projektledare för Demokratiprojektet som drivs av Göteborg Stad.

Över 60 procent fler personröster

5C7C.jpg1998 fick de politiska partiernas ”invandrarkandidater” cirka 7.310 personröster i valet till fullmäktige. I årets val var motsvarande siffra cirka 12.271. Det är en ökning med drygt 60 procent. Socialdemokraternas Mustafa Atik, som kommer från Turkiet, var den ”invandrarkandidat” som fick flest personröster. Han fick fler är 700 av de 12.271 rösterna. Det visar den granskning av valresultaten till Göteborgs fullmäktige som just nu görs.

Med invandrarbakgrund menas de personer som fortfarande har utländskt medborgarskap men som får rösta i kommunvalet, och första och andra generationens invandrare, med en eller två föräldrar som invandrat, och som idag har svenskt medborgarskap.

Dubbelt så många i fullmäktige

I år har tolv ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige invandrarbakgrund. Det kan jämföras med förra mandatperiodens betydlig lägre siffra på sex personer. Räknas även ersättarna i fullmäktige med så är det år 24 personer med invandrarbakgrund jämfört med elva förra mandatperioden. Det är mer än en fördubbling.

– Det här är ett uttryck för att Göteborg ser annorlunda ut nu än tidigare, säger Anders Martinson.

– När det gäller fullmäktigeplaceringarna kan man dra slutsatserna att partierna ligger ganska långt framme i dessa frågorna, säger Anders Martinson.

Göteborg långt framme i landet

Han tror också att Göteborg ligger bra till i en jämförelse med övriga Sverige. Att fler politiker med invandrarbakgrund nu finns i fullmäktige är enligt Anders Martinson också ett resultat av att fler personer med invandrarbakgrund nomineras som kandidater.
7D34.jpg
– Det är ett klart tecken att partierna inser hur Göteborg ser ut idag.

Återstår en bit på vägen

Men än så länge har invandrargrupperna inte representation i fullmäktige som motsvarar de cirka 20 procent av befolkningen som invandrarna är. Då skulle istället 15 eller 16 av den ordinarie ledamöterna ha invandrarbakgrund istället för de elva som det blev efter valet.

Lite längre fram kommer en rapport från Demokratiprojektet som speglar valet i Göteborg .

Demokratiprojektet ska bidra till invandrares och etniska gruppers delaktighet och deltagande i Göteborgs samhällsliv. En av de områden som projektet arbetar med är att öka kunskaperna om svensk demokrati och att öka valdeltagandet bland invandrare och etniska grupper.

Hoppas på mer forskning

Anders Martinson hoppas kunna få resurser för att göra ytterligare detaljgranskningar av valresultatet. Han vill granska de olika etniska grupperna för att tydligt att se från vilka länder de som går och röstar kommer ifrån. Ett sådant arbete har gjorts i både Danmark och Holland.

Göteborgare med invandrarbakgrund invalda i Kommunfullmäktige:

PartierValet 1998Valet 2002
M 18A6.jpgTibor Ritzl/ersättareNina Miskovsky/ers.
S 1D2E.jpgCaterina Franceschi
Endrick Schubert
Vanja Escobar/ers.
Mustafa Atik
Dario Espiga
Eshag Kia
Maria Augustsson
Endrick Schubert
Ewelina Tokarczyk
Carmen Alice Condruz/ers.
Abdullahi Hassan/ers.
Humayun Kaisar/ers.
Iman Shakarchi/ers.
Fp 2366.jpgVerde Shamoun/ersRocio Fernandez
Jamshid Jalouli
Piotr Kiszkiel/ers.
V 2884.jpgAta Ala
Juhani Kivinen
Marketta Maunula/ers.
Vladimir Jerosimic
Juhani Kivinen
Arnar Sigurdsson
Ata Ala/ers.
Alireza Alipour/ers.
Maria Vega/ers.
Mp 2DD4.jpgTina Wallenius
Andrzej Jarzabeck/ers.
Firas Almesri
Tina Wallenius/ers.
Michael Zurowetz/ers.
Kd 323A.jpgGabriel Marawgeh Fouad Rasho/ers.

ers. = ersättare i kommunfullmäktige

Personröster

Kommunvalen i Göteborg 1998 och 2002 – sammanlagt antal personröster för respektive partis ”invandrarkandidater” på namnvalsedlarna

Parti19982002
Moderaterna~740~710
Socialdemokraterna~2.800~4.831
Folkpartiet~270~1.300
Vänsterpartiet~1.900~2.680
Miljöpartiet~660~1.870
Kristdemokraterna~700~640
Centerpartiet~250~240
Sammanlagt~7.310~12.271

Fördelning i valkretsar

Personröster i kommunvalet 2002 för ”invandrarkandidater”- fördelade på valkretsar i Göteborg

ValkretsAntal personröster
Gbg 1 – Hisingen2.705
Gbg 2 – Nordost4.380
Gbg 3 – Centrum3.611
Gbg 4 – Syd & Väst1.470
Sammanlagt12.271