5.694 röster fick spårvagnsmotivet Djungel när ungefär 15.000 Göteborgsbarn sagt sitt i det unika barnvalet. Valet har gällt utseendet på en spårvagn och på bibliotekens lånekort för barn. "Fågel, fisk eller mittemellan" är det vinnande förslaget på nytt bibliotekskort.

– Vi är väldigt nöjda med valdeltagande. Det är 15.000 barn som varit med, i vissa stadsdelar har uppslutningen varit väldigt stor, i andra stadsdelar har den varit mindre, säger Bill Werngren, chef för valnämndens kansli.

Göteborg blev först i världen med att låta barn rösta på riktigt. 39.000 barn mellan 5 år och femte klass har fått rösta i två kommunala frågor.

Ungdomsfullmäktige räknade rösterna

5D2A.jpg

– Både de barn som varit på biblioteken och bibliotekspersonalen har varit väldigt positiva. Och bibliotekens personal har gjort en oerhörd insats i demokratins tjänst, fortsätter han.

Rösträkningen, som blev klar på söndagkvällen, har skötts av 15 ungdomar mellan 12 och 16 år som är ledamöter i Göteborgs ungdomsfullmäktige.

– De har jobbat hela dan med detta, berättar Bill Werngren.

Intresse från Nepal

Under den kommande veckan fortsätter nu arbetet med att få barnens egen spårvagn färdigmålad. Planen är att den ska rulla på gatorna i mitten av november. Nya bibliotekskort kommer också tryckas upp så fort som möjligt.

Göteborgs världsunika barnval har rönt stor uppmärksamhet i svenska medier. Och nyheten har även nått utanför Sveriges gränser. Några europeiska medier har rapporterat och Nepals valkommission hörde av sig för att få veta mer.

Om idén med barnval kommer att få efterföljare på andra ställen i Sverige framöver vet inte Bill Werngren.

– Men helt säkert här i Göteborg, det är vår ambition.

RESULTAT | Barnvalet

Spårvagnen:
1. Djungel 5.694 röster
2. Rymden 4.920 röster
3. Spöken 4.351 röster
Lånekortet:
1. Fågel, fisk, mittemellan 5.796
2. Flygande böcker med 5.593
3. Drakar 3.000

Valdeltagande: 15.000

2796