De folkvalda i Göteborgs nya kommunfullmäktige samlas på torsdagskvällen till sitt första sammanträde i Börshuset. Största nyheterna är att Centerpartiet är tillbaka igen och att Sverigedemokraterna gör entré i fullmäktige med ett mandat.

Under två mandatperioder har Centern stått utanför Göteborgs kommunfullmäktige. Nu är partiet tillbaka igen. I likhet med Sverigedemokraterna har de fått ett mandat i 2006 års val.

Det betyder att de 81 ordinarie ledamöter som träffas under torsdagen kommer från åtta olika partier. Med sina 31 platser fortsätter Socialdemokraterna att vara det största partiet även den här mandatperioden. Näst störst är Moderata samlingspartiet med 20 mandat.

Få beslutsärenden på dagordningen

På dagordningen för det första sammanträdet står bland annat val av ny ordförande. Även ledamöter till kommunfullmäktiges valberedning ska väljas under torsdagseftermiddagen.

– Det är ganska få beslutandeärenden det här sammanträdet. Det blir lite av ett upptaktsmöte. Inte för att det är tänkt att vara så, utan för att det helt enkelt inte finns så många ärenden som är färdiga att tas upp, säger Benny Stålesjö, chef för kommunfullmäktiges sekretariat.

Beslut angående kommunstyrelsens ledamöter och ersättare är inte planerat förrän till nästa sammanträde, den 23 november. Då planeras även budgeten att tas upp.