”Tack för hjälpen alla valarbetare! Ni gjorde succén möjlig.” Det var Valnämndens budskap under måndagens festligheter i Börshuset. Inbjudna var den personal på bibliotek, stadsdelsförvaltningar och andra kommunala arbetsplatser som fått jobba extra hårt under årets förtidsröstning.

Ett åttiotal personer dök under måndagseftermiddagen upp i Börshusets stora sal för att mingla, äta buffé och ta emot diplom och fruktkorg.

– Det här är vårt tack till de som jobbade så oerhört hårt under 18 dagar i september 2006, sade valkansliets chef Bill Werngren i sitt välkomstanförande.

20 procent fler förtidsröster

20 procent fler förtidsröster
Valet 2006 är det första sedan kommunen tog över ansvaret för förtidsröstningen. Till 47 olika platser runt om i staden kom sammanlagt 104.000 göteborgare för att lämna sin röst. Det är 20 procent fler förtidsröster än vid tidigare val.

Tre av de fyra röststationer med flest förtidsröster i hela landet låg i Göteborg. I topp befinner sig Nordstan med hela 19.000 röstande under dagarna innan valet. På andra plats ligger Stadsbiblioteket och på fjärde Frölunda kulturhus.

Högsboklass inviger djungelvagnen

Även världens första barnval blev en lyckad satsning. 15.000 Göteborgsbarn lade sin röst på något av de föreslagna motiven för spårvagn och bibliotekskort.

I Börshuset avgjordes genom lottning att Högsbo stadsdelsnämnd får i uppgift att ta fram en skolklass som kan närvara vid invigningen av den så kallade djungelvagnen den 17 november.

Trevligheter

Buffé, pianomusik och bubbliga drycker var några av ingredienserna under måndagens ”tackfest” för de kommunanställda som arbetat i Göteborgs olika lokaler för förtidsröstning. Foto: Peter Svenson.