Funktionärerna har utbildats extra noga. Nu har förtidsröstningen till regionvalet i Västra Götaland startat. Redan första dagen kom många röstande, som exempelvis till Stadsbiblioteket. Regionvalet görs om efter felaktigheter förra gången och nu är kontrollen skärpt.

Ett fel som Valprövningsnämnden fann efter valet i höstas, gällde att 104 budröster i Göteborg godkänts trots att de var bristfälliga.

Ett kryss i en ruta får inte missas
Budröstning är till för den som är sjuk, gammal, sitter i fängelse eller har andra hinder för att rösta själv. Därför omges budröstningen av mycket byråkrati, för att hindra fusk.

-Till exempel måste en ruta vara ikryssad för att visa vilken relation budet har till den röstande, berättar Björn Tedeman, valsamordnare på Göteborgs Stads valkansli.

–Det krysset saknades på många av de 104 bristfälliga budrösterna. Kanske hade någon godkänt såna röster ”för att vara snäll”. Men vi får inte vara snälla, vi måste hålla på formalia, säger Björn Tedeman.

Extra kontroll av budrösterna
Han säger att just budröstningen har tagits upp extra noga i utbildningen av de cirka 2.000 funktionärer som tjänstgör vid omvalet.

-Vi har pekat på att det var många fel här senast och det får inte upprepas nu. För att ytterligare förstärka kontrollen ska budrösterna först granskas av en mottagare som sedan ska gå till sin chef, som också ska granska den, säger Björn Tedeman.

-Det här andra godkännande-steget har vi inte haft förut.

Experterna förutspår ett ganska lågt valdeltagande, långt ifrån de cirka 80 procent som brukar rösta när det är val till riksdag, kommun och landsting samtidigt.

Det gör å andra sidan att varje enskild röst får extra mycket inflytande, något som kan vara till nytta för små partier. Om de lyckas mobilisera lika många av sina trogna väljare som vanligt och valdeltagande är halverat, får de dubbelt så många mandat.

-Jo, så är det ju. Vid ett lågt valdeltagande väger varje röst tyngre, kommenterar Björn Tedeman.

Förtidsröstning på 35 ställen i stan
Från och med torsdagen kan göteborgarna förtidsrösta på 35 ställen: Samtliga stadsdelsbibliotek (utom Hjällbo på grund av reparationsarbeten) och medborgarkontor, Sahlgrenska och Östra sjukhuset, Dalheimers hus, Stadsbiblioteket, Rådhuset vid Gustaf Adolfs torg samt på bokbussarna.

Själva valdagen är söndag 15 maj.