Nu är det beslutat vilket datum det blir omval till regionfullmäktige i Västra Götalands län, så nu rullar förberedelserna i gång. Den 15 maj är vallokalerna öppna för medborgarna att lägga sin röst. Under tio dagar innan dess är det möjligt att förtidsrösta.

Valmyndigheten har nu beslutat om datum för omval och på valnämndens kansli i Göteborg drar förberedelserna igång på allvar.

-Vi har inte riktigt kunnat starta innan, eftersom vi inte haft något definitivt datum, säger Sofia Olsson på valnämndens kansli.

-Nu ska vi boka lokaler, rekrytera röstmottagare, planera utbildning och packa valsedlar. Och det ska till annonser i tidningar och affischer och allt sådant där.

Ett val i något mindre kostym

Förtidsröstningen inför omvalet kommer att pågå under tio dagar, jämfört med de 18 som är normalt för ett ordinarie val. Vallagen tillåter att man kortar förtidsröstningen vid särskilda omständigheter, som till exempel ett omval.

I övrigt för det här valet med sig samma arbetsuppgifter som ett riksdagsval.

–Det är samma antal vallokaler och samma valdistrikt. Fast volymen är något mindre. Det blir en valsedel i stället för tre, så det blir en smidigare hantering för oss, säger Sofia Olsson och jämför storleken på omvalet med ett EU-val.

Det var den 11 februari som Valprövningsnämnden beslöt att det ska genomföras omval i valet till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län, detta eftersom man upptäckt fel i rösthanteringen.