Flera ställen att välja på. 153 000 personer förtidsröstade i Göteborg vid förra valet. 22 augusti startar årets förtidsröstning, och Nordstan väntas återigen blir en populär lokal att lägga sin röst. ”Det enda du behöver ha med dig är en legitimation”, säger Bill Werngren, chef för Valnämndens kansli.

Sedan 2006 har förtidsröstningen varit ett kommunalt ansvar. Det har blivit populärare för varje val att lägga sin röst i förtid. På valdagen 2014 hade 40 procent av svenskarna redan röstat.

Sortering av förtidsröster– Ungefär 40–42 procent av göteborgarna gjorde det genom förtidsröstning, säger Bill Werngren.

40 000 personer lade sin förtidsröst i Nordstan – en hel del av dessa från andra delar av landet, berättar Bill Werngren. Lokalen i Nordstan väntas återigen bli välbesökt.

– I år finns lokalen mitt emot Systembolaget i Nordstan.

Fler lokaler i år
Det går också att förtidsrösta på stadens alla bibliotek. Dessutom har det till årets val tillkommit nya lokaler vid Friskväderstorget, Länsmanstorget, i Bergsjön, Lövgärdet och Gårdsten. Dessa öppnar 27 augusti och har öppet i fem dagar, två timmar om dagen.

– Det är ett sätt att försöka höja valdeltagandet i dessa områden.

Valdeltagandet i Sverige vid senaste riksdagsvalet låg på 85,8 procent. Internationellt sett är det svenska valdeltagandet högt.

– De allra flesta är överens om att de senaste årens ökning beror på ökad tillgänglighet, säger Bill Werngren.

Glöm inte legitimation
Det enda du behöver tänka på när du går och förtidsröstar är att ha med dig en giltig legitimation. Har du ditt röstkort med kommer processen att gå fortare, men det går alltså bra även utan röstkortet.

De som går och förtidsröstar redan 22 augusti kommer att missa en stor del av valkampanjen. Men ångrar du dig fram till valdagen är det möjligt att ändra sin röst.

– Då besöker du din vallokal och röstar igen. Det är det enda sättet du kan ändra din röst på Det kallas ångerröstning, men är inte speciellt vanligt, säger Bill Werngren.