”Ge inte bort din röst” Volvo Ocean Race är mycket mer än en seglingstävling. Under folkfesten finns också möjlighet att få veta mer om valet i höst, hur man röstar och inte minst – varför det är viktigt.

– Volvo Ocean Race är en folkfest och hit kommer människor från hela staden. Det är en jättemöjlighet för oss att träffa folk, prata om demokrati och berätta om valet, säger Stefan Lydén, demokratiutvecklare på Göteborgs Stad.

Det är ett led i stadens satsning på att få fler göteborgare att rösta i årets val. I Göteborgs Stads paviljong i Race Village händer mycket spännande och här finns bland annat möjlighet att få veta mer om valet och hur man gör för att rösta.

”Ett Sverigerekord vi inte är stolta över”
– Vi har ju tyvärr ett Sverigerekord som vi inte är särskilt stolta över – störst skillnad i valdeltagande mellan olika distrikt. I förra valet till kommunfullmäktige röstade 92,6 procent Norra Fiskebäck och i Norra Gårdsten var det 37,4 procent. Det skiljer alltså över 55 procentenheter och är ett stort demokratiproblem som måste vi göra något åt, säger Stefan Lydén.

Fram till valet satsar därför staden på en hel rad aktiviteter, stora som små. Göteborgs Stad kommer framöver exempelvis att finnas på kulturkalaset/Europride och aktiviteter som sker i olika delar av staden, till exempel stadsdelsfestivaler, torgdagar och på andra platser där människor rör sig.

Ett fokus är unga väljare som kommer att få sms på valdagen med en påminnelse om att rösta. I stadsdelar med lågt valdeltagande finns demokratiambassadörer, eller demokratiguider, som på olika språk kan berätta om valet.

– Kom till stadens paviljong under Volvo Ocean Race och prata med oss om valet och demokrati. Och inte minst – använd din röst på valdagen den 9 september – annars låter du någon annan bestämma, säger Stefan Lydén.

Vårt Göteborg frågade några besökare på Volvo Ocean Race:

Är det viktigt att rösta och hur ska man få dem som inte röstar att gå till valurnorna?

7502.jpg
Marie Albihn, Linnéstaden:
– Ja. Man måste göra sin röst hörd och dra sitt strå till stacken. Om för få röstar försvinner demokratin.

A16.jpg
Hannah Andersson, Bagaregården:
– Absolut. Det är min skyldighet att säga vad jag tycker.
– Jag tror att det ofta handlar om okunskap. Information från partierna, men också om hur man röstar, måste vara lättillgänglig.

78B8.jpg
Mikael Niklasson, Hisings Backa:
– Det är djävligt viktigt! Röstar man inte kan man inte senare komma och gnälla.
– Vi måste tala om för folk om att ”här har du chansen att tycka till” och informera om valet. Många vet nog inte att de kan rösta i kommunalvalet även om de inte är svenska medborgare.