Kan bli köer på valdagen. Den 11 september är det val till kommunfullmäktige, regionfullmäktige och Sveriges riksdag. Det går att rösta på valdagen, men det går också att förtidsrösta från den 24 augusti. “Förtidsrösta gärna om du har möjlighet att göra det”, säger Frida Nowotny, valchef i Göteborgs Stad.

Göteborgs Stad: Val 2022

Senast den 24 augusti ska alla röstberättigade ha fått sitt röstkort hemskickat till sin folkbokföringsadress.

– Du behöver ha med röstkortet och legitimation när du ska förtidsrösta. Men det går att skriva ut röstkort på plats om man glömt att ta med sig det, säger Frida Nowotny

Risk för kö

Det går att förtidsrösta under 18 dagar och Göteborgs Stad ser gärna att de som har möjlighet förtidsröstar under den perioden.

– Vi tror att det kan bli en del köer på valdagen i och med att man har ändrat lagstiftningen så att alla valsedlar ska vara på en avskärmad plats. Vi vet inte hur situationen ser ut till hösten med covid-19-pandemin, så det måste vi också ha i beaktande, förklarar Frida Nowotny.

Här kan du förtidsrösta

Det går att förtidsrösta på 37 platser i Göteborg, främst på bibliotek och kulturhus. En nyhet  är att det även går att rösta på strategiska knutpunkter: på Drottningtorget, vid Stora teatern, Stenpiren, Järntorget, Hjalmar Brantingsplatsen och på Olskrokstorget.

– Sista dagen för förtidsröstning är på valdagen. Då röstar man framför allt i sin vallokal. Men om man inte kan ta sig till sin vallokal på valdagen så finns det minst en lokal i varje kommun där man kan förtidsrösta. I Göteborg är det på Börsen vid Gustav Adolfs torg.

Gå till rätt vallokal

Det finns numera 410 valdistrikt i Göteborgs Stad och 60 av dem är nya. Förändringarna har gjorts eftersom staden växer, både när det gäller antalet invånare och bostäder. Men det är också ett strategiskt beslut att minska antalet personer i distrikten för att kunna hantera köbildning utifrån ett pandemiperspektiv.

– Vi har gjort förändringar i nästan alla distrikt, därför är det viktigt att kontrollera sitt röstkort så att man vet var man ska gå och rösta, säger Frida Nowotny.