Gör en insats för demokratin. Vill du göra en insats för demokratin? Då kan du anmäla intresse för att bli röstmottagare på valdagen i Göteborg i höst. “Jag tycker det är något alla ska prova på. Stoltheten att vara röstmottagare och ta emot andras demokratiska röster, det är ett stort ansvar och helt fantastiskt”, säger valarbetaren Carolina Schmidt.

Frida Nowotny är valchef i Göteborgs Stad. Foto: Lennart Folkesson

Göteborgs Stad: Intresseanmälan Jobba under valet

Den 11 september 2022 är det val till riksdag, region och kommunfullmäktige. Det är Sveriges kommuner som ansvarar för genomförandet.

– Det behövs många människor för att arrangera att val. Totalt handlar det om 3 300 personer som ska jobba under själva valdagen i Göteborgs valdistrikt. Just söker vi 1 650 nya röstmottagare, säger Frida Nowotny, valchef i Göteborgs Stad.

Fler valdistrikt

Inför årets val finns det fler valdistrikt i Göteborgs Stad än vid tidigare val. Det gör också att det behövs fler röstmottagare. Totalt finns 410 valdistrikt och 60 av dem är nya.

– Vi såg över valdistrikten hösten 2021. Dels handlar det om att Göteborg växer och dels att det finns en gräns för hur många röstberättigade ett valdistrikt får ha. Vi har sett att runt 1200 är bra för att få goda förutsättningar att ta hand om väljarna och rösterna under valdagen.

Områden med större behov

Vallokalerna bemannas i första hand med röstmottagare som bor i närheten. Men i vissa områden finns i dagsläget ett större behov av nya röstmottagare. Det är i Västra Hisingen (Torslanda) och Västra Göteborg (Askim, Hovås och neråt).

Carolina Schmidt har varit ordförande i ett valdistrikt i Göteborg de senaste sex valen och ser fram emot valet i höst.

– Vi ser gärna att medarbetare i Göteborgs Stad anmäler intresse för att bli röstmottagare, då har de möjlighet att möta medborgarna under andra former den här dagen. Det är också positivt att ha kännedom om lokalen där valet genomförs, till exempel om man jobbar i en skola.

 “Det är så kul”

Många återkommer som röstmottagare varje val. En av dem är Carolina Schmidt som jobbar inom Göteborgs Stad. Hon har arbetat med förtidsröstning, varit röstmottagare och de senaste sex valen har hon varit ordförande i ett valdistrikt. Hon ser fram emot höstens val.

– Det gör jag absolut för det är så kul. Man träffar olika människor i olika åldrar med olika bakgrunder och så har man dagen tillsammans, det tycker jag är väldigt fint. Demokratin kommer från folket och det är vi medborgare som ska vara med för att säkerställa att valet genomförs på ett korrekt sätt, säger Carolina Schmidt.

Får anmäla intresse

Den som vill bli röstmottagare kan göra en intresseanmälan och det finns ett antal krav att uppfylla (se faktaruta). Röstmottagarna får en utbildning på cirka två timmar några veckor innan valet där de får lära sig vad uppdraget går ut på och vad som förväntas.

– Det är obligatoriskt att gå vår utbildning för att få arbeta på valdagen. Vi brukar även rekommendera att de ska gå utbildningar som finns på Valmyndighetens hemsida, säger Frida Nowotny.

Andra uppdrag

Om du vill bli röstmottagare är det bra att anmäla intresse så snart som möjligt. Förutom röstmottagare finns det andra uppdrag i samband med valet. Det behövs ungefär 200 personer som arbetar under förtidsröstningen, chaufförer som transporterar valmaterial och personer som sorterar röster. Göteborgs Stad kommer att gå ut med annonser för dessa tjänster i början av mars.

Foto: Stefan Lydén